Vlak s posmrtniki ostanki žrtev naj bi za pot do Harkova potreboval najmanj 12 ur. Foto: Reuters
Vlak s posmrtniki ostanki žrtev naj bi za pot do Harkova potreboval najmanj 12 ur. Foto: Reuters
Ukrajina
Proruski uporniki so dolgo ovirali preiskavo. Foto: Reuters
Ukrajina
Razbitine so raztresene na nekajkilometrskem območju. Foto: Reuters
Su-25
Ukrajinski lovec Su-25 naj bi letel nekaj kilometrov od malezijskega letala. Foto: EPA
Z ministrstva za izredne razmere so sporočili, da so na kraju nesreče letala našli 251 posmrtnih ostankov in 86 delov teles. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Črni skrinjici sta elektronski napravi v repu letala, saj v nesrečah letalo najpogosteje pade s sprednjim delom naprej. Skrinjici oddajata signal še 30 dni po nesreči.

Skrinjici hranita:
1. zadnji dve uri pogovorov v pilotski kabini pred nesrečo; posneti so glas pilota, kopilota, tretjega člana posadke in zvoki v kabini;
2. tehnične podatke o poletu, kot so višina in smer poleta, temperatura, moč motorja ter položaj poleta.
Opazovalci Ovseja so pregledali hladilne vagone, v katerih so shranjeni posmrtni ostanki. Vagone so pregledali tudi nizozemski preiskovalci in potrdili, da proruski uporniki pri njihovi hrambi ravnajo ustrezno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Putin je poudaril, da je že večkrat obe strani pozval k zaustavitvi prelivanja krvi na vzhodu Ukrajine: "Z zanesljivostjo lahko rečem, da nesreče letala ne bi bilo, če bi 28. junija na vzhodu Ukrajine obe strani odložili svoje orožje." Foto: MMC RTV SLO/EPA
Proruski uporniki trdijo, da so našli črno skrinjico ponesrečenega letala. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Vzrok nesreče boeinga 777, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, sicer ostaja še naprej nejasen. Domnevno je bilo letalo sestreljeno, ukrajinske oblasti in proruski separatisti pa drug drugemu očitajo krivdo. Številni del odgovornosti pripisujejo tudi Rusiji, ki podpira proruske upornike. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Spopadi kljub preiskavi strmoglavljenja letala

Vlak z 282 trupli je odpeljal iz mesta Torez na vzhodu Ukrajine. Nizozemski strokovnjaki so v Harkovu odprli mednarodno središče za identifikacijo žrtev, na tamkajšnjem letališču pa je v pripravljenosti tudi nizozemsko vojaško letalo hercules. Nizozemske oblasti si želijo, da bi posmrtne ostanke čim prej prepeljali na Nizozemsko, kjer bi hitreje opravili identifikacijo žrtev.

Po besedah malezijskega premierja Nadžiba Razaka so uporniki privolili v izročitev črnih skrinjic. Odločitev o izročitvi je bila sprejeta po celodnevnih pogajanjih 12 malezijskih strokovnjakov z uporniki, ki so poleg tega privolili tudi v to, da bodo neodvisnim mednarodnim preiskovalcem zagotovili varen dostop do prizorišča tragedije.

Varnostni svet ZN-a je obsodil sestrelitev letala in zahteval, da oborožene skupine dovolijo "varen, zaščiten in neomejen dostop" do prizorišča strmoglavljenja. Resolucijo na predlog Avstralije je soglasno podprlo vseh 15 članic najvišjega organa svetovne organizacije. Od vseh držav so zahtevali polno sodelovanje pri ugotavljanju vpletenosti in odgovornost storilcev.

Medsebojno obtoževanje Moskve in Kijeva
Ukrajina je zanikala trditve Rusije, da je blizu malezijskega letala pred strmoglavljenjem letel ukrajinski lovec. Moskva trdi, da proruskim upornikom niso dobavili raketnega sistema buk.

"Ruski nadzor zračnega prometa je zaznal letalo ukrajinskih zračnih sil, verjetno lovsko letalo Su-25, ki je letelo v smeri malezijskega boeinga," je dejal ruski generalporočnik Igor Makušev in dodal, da je bila razdalja med potniškim in lovskim letalo od tri do pet kilometrov.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi zavrnilo trditve oblasti v Kijevu, da je Moskva proruskim upornikom na vzhodu Ukrajine dobavila protiletalski raketni sistem buk, s katerim naj bi bilo domnevno sestreljeno malezijsko potniško letalo. Drugi ruski generalporočnik Andrej Kartopolov je ob tem izzval ZDA in jih pozval, da pokažejo kakršne koli satelitske podatke, ki bi dokazovali, da so letalo sestrelili uporniki.

Kartopolov je povedal, da je rusko obrambno ministrstvo na dan tragedije zaznalo nenavadne dejavnosti na ukrajinskih radarskih postajah, ki jih uporabljajo za upravljanje raketnih sistemov. Kot je navedel, je na območju tragedije v torek delovalo sedem radarskih postaj, v sredo osem in v četrtek, na dan strmoglavljenja, devet. V petek so delovale le štiri radarske postaje, v soboto pa samo dve, je zatrdil.

Rusija je danes kot prva država objavila satelitske posnetke vzhoda Ukrajine, ki so nastali v četrtek, na dan strmoglavljenja malezijskega letala. Predstavniki ruskega generalštaba so predstavili tudi prve ugotovitve svoje preiskave in zatrdili, da je na satelitskih posnetkih med drugim videti, da so ukrajinske sile na vzhodu Ukrajine, ki je v rokah proruskih separatistov, namestile sisteme buk. V Moskvi od Kijeva zahtevajo odgovore, zakaj so tam nameščali te sisteme, če pa separatisti sploh naj ne bi imeli letal.

Na izjave z ruskega obrambnega ministrstva so se takoj odzvali v Kijevu in sporočili, da stojijo za svojimi trditvami o vpletenosti Rusije v letalsko tragedijo. Še vedno so prepričani, da so uporniki radarsko vodeni raketni sistem dobili od Rusije skupaj s posadko.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sporočil, da so bila v času nesreče vsa ukrajinska vojaška letala na tem območju na tleh. Izrazil je pripravljenost na kakršno koli preiskavo o poletih letal in od Rusov zahteval dokaze za njihove trditve.

Obama: Kaj skušajo prikriti?
Ameriški predsednik Barack Obama je zahteval takojšen in neoviran dostop za mednarodne preiskovalce do prizorišča strmoglavljenja, odgovornost za pritisk na upornike pa položil v naročje ruskega predsednika Vladimirju Putinu.

Postopki proruskih upornikov na kraju padca letala so po besedah Obame huda žalitev. Po poročanju tujih agencij naj bi namreč prišlo do ropanj trupel. "Odkriti moramo resnico, vendar pa separatisti s podporo Rusije še naprej onemogočajo preiskavo in preprečujejo dostop mednarodnim preiskovalcem. Ko se ti približajo, separatisti streljajo v zrak, odstranjujejo dokaze in zato se moramo vprašati, kaj skušajo prikriti," je dejal Obama.

"Takšno vedenje nima prostora v družini držav in Rusija mora pritisniti na separatiste za neoviran dostop," je dejal Obama in dodal, da je "čas, da Putin odstopi od dosedanje strategije v Ukrajini".

Putin za temeljito preiskavo dogodkov
"Tragična nesreča poleta MH17 ne sme postati del politizacije, mednarodnim strokovnjakom pa bi moralo biti omogočeno, da svoje delo na kraju nesreče opravijo varno," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin in poudaril, da so na kraju nesreče že predstavniki Luganska in Donecka, pa tudi predstavniki ukrajinskega ministrstva za izredne razmere, "a to ni dovolj".

Poudaril je, da bi za preiskavo dogodkov potrebovali reprezentativno skupino strokovnjakov, ki bi delovala pod nadzorom Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO). "Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da bodo mednarodni strokovnjaki prišli na kraj nesreče," je poudaril, pri čemer je imel v mislih opazovalce Ovseja, ki morajo poskrbeti za varen humanitarni koridor v kraju Grabovo.

Tudi Ukrajina je pripravljena koordinacijo preiskave predati malezijski letalski družbi in mednarodnim preiskovalcem.

Ukrajinska ofenziva na Doneck, dva mrtva
Iz Donecka, kjer leži tudi Torez, pa je danes prišla novica o ofenzivi ukrajinske vojske. To so potrdili tako ukrajinska vojska kot proruski uporniki. "Še naprej izvajamo aktivno fazo protiteroristične operacije. Pri tem pa ne bomo začeli napada vojaških enot," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske za vzhodno Ukrajino Vladislav Seleznoj.

Tarča obstreljevanja je bila okolica železniške postaje v Donecku, kjer naj bi proruski uporniki zaprli ceste. Spopadi so se vneli tudi v okolici mednarodnega letališča v Donecku, srditi boji pa so bili usodni za dva civilista v Lugansku, poškodovanih je bilo najmanj 26 hiš.

Kerry: "Groteskno ravnanje z žrtvami"
V svetu je vedno več nezadovoljstva in kritik na račun ravnanja s posmrtnimi ostanki žrtev letalske nesreče na vzhodu Ukrajine.

"Ravnanje s posmrtnimi ostanki ponesrečencev je groteskno. Hkrati pa je v nasprotju z vsem, kar sta obljubila Rusija in predsednik Putin," je za NBC dejal ameriški državni sekretar John Kerry in dodal, da "kroži informacija o tem, da pijani separatisti uničujejo dokaze, saj s kraja nesreče odstranjujejo trupla ponesrečencev, pa tudi same dokaze."

Na videoposnetku so proruski uporniki našli domnevno črno skrinjico:

Posmrtni ostanki so se začeli razkrajati
V nesreči letala, za katerega številni menijo, da je bilo sestreljeno z raketo zemlja-zrak, izstreljeno z ozemlja, ki je pod nadzorom proruskih upornikov, je umrlo vseh 283 potnikov in 15 članov posadke.

Na 50 kvadratnih kilometrih velikem območju so namreč našli 282 celih trupel ter 87 delov teles, ki pripadajo preostalim žrtvam.

Kot so dejali uporniki, so začeli trupla odstranjevati, saj so ta na žgočem soncu začela razpadati, širil se je tudi neznosen vonj. Prav tako je obstajala nevarnost, da bi jih uplenile ujede in druge živali.
"Besni" Nizozemci
Med žrtvami nesreče je bilo okoli dve tretjini Nizozemcev (189). Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je sporočil, da so Nizozemci "besni", ko slišijo informacije, da so "trupla vlekli naokoli", svojci in sorodniki svojcev pa zahtevajo, da se posmrtni ostanki njihovih ljubljenih čim prej vrnejo domov.

Avstralija razglasila dva tedna žalovanja
V letalski nesreči 17. julija je umrlo 193 Nizozemcev, 43 Malezijcev (med njimi 15 članov posadke), 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, deset Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci ter en Kanadčan in en Novozelandec. Na letalu ni bilo Slovencev.

Nizozemska je imela dan žalovanja v petek, avstralski premier Tony Abbott pa je danes razglasil dvotedensko žalovanje. Sicer pa je nizozemski premier Mark Rutte v nedeljo zvečer sporočil, da bo Nizozemska v ukrajinskem Harkovu odprla mednarodni center za prepoznavo žrtev.

Črni skrinjici sta elektronski napravi v repu letala, saj v nesrečah letalo najpogosteje pade s sprednjim delom naprej. Skrinjici oddajata signal še 30 dni po nesreči.

Skrinjici hranita:
1. zadnji dve uri pogovorov v pilotski kabini pred nesrečo; posneti so glas pilota, kopilota, tretjega člana posadke in zvoki v kabini;
2. tehnične podatke o poletu, kot so višina in smer poleta, temperatura, moč motorja ter položaj poleta.
Spopadi kljub preiskavi strmoglavljenja letala