Oborožen proruski upornik drži v rokah igračko medvedka, ki ga je našel na kraju nesreče potniškega letala. V nesreči je umrlo 80 otrok. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oborožen proruski upornik drži v rokah igračko medvedka, ki ga je našel na kraju nesreče potniškega letala. V nesreči je umrlo 80 otrok. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Varnostni svet združenih narodov je poudaril potrebo po tem, da vse strani preiskovalcem omogočijo takojšen dostop do prizorišča strmoglavljenja, da lahko ugotovijo vzrok incidenta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oblasti v Kijevu in proruski uporniki se še naprej medsebojno obtožujejo za padec letala, ki naj bi bilo po domnevah nekaterih sestreljeno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Malezijske oblasti skušajo za svojce žrtev organizirati varen dostop do kraja nesreče. Nekaj sto svojcev žrtev je trenutno v hotelu na amsterdamskem letališču Schiphol, ponje bodo poslali letala za prevoz do Kijeva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Zaradi nesreče se bo na izredni seji sešel Varnostni svet ZN-a. Generalni sekretar svetovne organizacije je poudaril jasno potrebo po temeljiti in pregledni mednarodni preiskavi. Foto: Reuters
Buk
Raketni sistem "buk" imata obe državi - Ukrajina in Rusija. Foto: EPA
Preiskovalci in reševalci na kraju letalske nesreče
Prvi tuji strokovnjaki že pri razbitinah
O tragediji tudi v Varnostem svetu

Kot je sporočil Didier Burkhalter iz Organizacije za varnost in sodelovanje v jugovzhodni Evropi (Ovse), bo 30 njenih opazovalcev nadzorovalo koridor od Donecka do kraja nesreče. "Potem je tu še črna skrinjica, ki so jo našli proruski uporniki," je dodal.

Krajani naj bi odtujili dele razbitin
A Ovsejevi poročevalci po poročanju BBC-ja niso imeli dostopa do kraja nesreče, saj je bilo v njihovi neposredni bližini slišati streljanje, ki pa ni bilo uperjeno proti njim. Še pred tem so izrazili skrb, da mesto nesreče ni bilo ustrezno zavarovano. Kot je znano, prebivalci med razbitinami hodijo že zadnjih 24 ur, kar bi lahko otežilo delo preiskovalcev.

Medtem je Varnostni svet Združenih narodov na izrednem zasedanju zahteval temeljito in neodvisno mednarodno preiskavo strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, za katerega se domneva, da je bilo sestreljeno.

Obama: Letalo je bilo sestreljeno
Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je dejala, da je bilo letalo po vsej verjetnosti sestreljeno z raketo zemlja-zrak: "Zaradi tehnične zahtevnosti izstrelka ni verjetno, da bi ga uporniki lahko uporabili brez pomoči usposobljenih oseb. Ne moremo izključiti tehnične pomoči ruskih vojakov." Pri tem je dodala: "Le Rusija lahko konča to vojno. Rusija mora končati to vojno."

Sicer pa je podatek, da je bilo malezijsko letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak nad ozemljem, ki je pod nadzorom proruskih upornikov, prvič v javnosti izrekel tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Zakaj je letalo letelo nad vojnim območjem?
Na izrednem zasedanju ZN-a je ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin izpostavil vprašanje, zakaj so ukrajinske oblasti potniškemu letalu dovolile vstop v zračni prostor nad vojnim območjem. "Država mora priskrbeti podatek, ki omogoča varen polet," je dejal.

"Ljudje so padali z oblakov"
"Ura je približno 17.00. Zaslišal se je močan hrup letala, nato pa se je slišala eksplozija in z neba so začenjali padati ljudje. Ljudje so kar padali z oblakov," je dejal očividec. Krajani so poročali, da so trupla ponesrečencev padla na njihov vrt, neka ženska je celo dejala, da je truplo padlo skozi streho v njeno kuhinjo.

V medijih je zaokrožila tragična zgodba avstralske družine, ki je v obeh letošnjih nesrečah malezijske letalske družbe Malaysia Airlines izgubila člane družine. Medtem ko še vedno pogrešajo dva člana z letala, ki je pred štirimi meseci izginilo nad Indijskim oceanom, sta umrla še dva člana družine, ki sta bila na letalu, ki je v četrtek strmoglavilo nad Ukrajino.

Med žrtvami 80 otrok
Letalo boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines je bilo v četrtek na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ko je padlo na vzhodu Ukrajine v vasi Grabovo, ki je pod nadzorom proruskih upornikov. Vseh 289 ljudi na letalu je umrlo, med njimi je bilo 80 otrok.

Kot je sporočila malezijska letalska družba, je bilo na letalu 283 potnikov in 15 članov posadke; med njimi 189 Nizozemcev, 44 Malezijcev (med njimi 15 članov posadke), 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, devet Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci ter en Kanadčan in en Novozelandec. Na letalu ni bilo Slovencev.

Nizozemska razglasila dan žalovanja
Veliko potnikov je bilo namenjenih v Malezijo, kjer se izteka muslimanski verski praznik ramazan, kar 108 potnikov pa je bilo strokovnjakov, ki so bili namenjeni na konferenco o aidsu v Avstralijo. Med njimi je bil tudi svetovno priznani nizozemski raziskovalec Joep Lange. Nizozemska je že razglasila dan žalovanja.

Malezijska letalska družba je še sporočila, da bo svojcem žrtev izplačala 5.000 dolarjev odškodnine.

Našli črno skrinjico, a kdo?
Proruski uporniki so že v četrtek sporočili, da so našli eno izmed dveh črnih skrinjic, nato pa je snemalec agencija Reuters poročal, da so reševalci našli še drugo. Danes pa je ruska tiskovna agencija Interfax citirala izjavo svetovalca ukrajinske vlade za doneško regijo Kostantina Batovskega, ki je izjavil, da je obe črni skrinjici našla ukrajinska intervencijska služba. Predstavnik ministrstva za izredne razmere v Kijevu informacij ni želel komentirati. Za zdaj še ni znano, kdo ima posnetke pogovorov v pilotski kabini in skrinjico s tehničnimi podatki o poletu.

Zaprli zračni prostor nad Ukrajino
Polet MH17 letalske družbe Malaysia Airlines je izginilo z radarjev 50 kilometrov od ruske meje. Malezijski premier Nadžib Razak je povedal, da letalo ni poslalo nobenega klica v sili. Nesrečo je opisal kot "tragičen dan" v že tako "tragičnem letu" za Malezijo. 8. marca letos je na poti iz Malezije na Kitajsko izginilo letalo Malaysie Airlines, ki ga še do zdaj niso našli. Rizak je vse strani v Ukrajini pozval, naj ne ovirajo preiskave.

Zaradi tragedije so ukrajinske oblasti popolnoma zaprle zračni prostor nad nemirnimi vzhodnimi regijami Doneck in Lugansk ter delno nad sosednjo regijo Harkov. Malezijske oblasti menijo, da pri poletu nad Ukrajino ni bilo nepotrebnega tveganja, saj je koridor potrdila Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO), uporabljajo pa ga tudi druge letalske družbe, med njimi od 15 od 16 članic azijskega združenja letalskih družb.

Enotni pozivi k objektivni preiskavi
Ruski predsednik Vladimir Putin je po tragediji pozval k objektivni in temeljiti preiskavi padca letala in izrekel sožalje nizozemskemu premierju Marku Rutteju. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je nesrečo označil za "teroristično dejanje", medtem ko je Putin že takoj po četrtkovi tragediji dejal, da se to ne bi zgodilo, če bi v Ukrajini vladal mir, krivdo pa je pripisal ukrajinski vladi in njeni ofenzivi, s katero želi ozemlje odvzeti upornikom.

Kijev prestregel pogovor o sestrelitvi
Uporniki trdijo, da so letalo sestrelile ukrajinske varnostne sile, saj da sami sploh nimajo zmogljivosti, da bi letalo zadeli na višini desetih kilometrov. Ameriški mediji po drugi strani poročajo, da so se uporniki pred mesecem dni hvalili, da so zasegli raketne sisteme, ki so zmožni sestreliti letalo na taki višini, pri čemer naj bi šlo za rakete zemlja-zrak "buk". Sistem posedujeta tako ruska kot ukrajinska vojska.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je medtem sporočil, da so prestregli telefonske pogovore med uporniki, v katerih ti govorijo o sestrelitvi letala. V enem izmed pogovorov domnevni poveljnik upornikov Igor Bezler obvešča ruske obveščevalce o sestrelitvi letala, v drugem pogovoru pa dva upornika imenujeta njuno enoto, ki je to storila, in dodata, da gre zagotovo za potniško letalo.

Drugi vodja proruskih upornikov, Nikolaj Kozicin, v tretjem pogovoru neimenovanemu borcu pove, da so bili na malezijskem letalu najverjetneje vohuni, saj sicer nima smisla, da bi letelo nad tem območjem.

V sredo so uporniki skušali sestreliti dva ukrajinska lovca. Med spopadi je bilo v preteklih mesecih na tem območju sestreljenih že več ukrajinskih vojaških letal in helikopterjev.

Preiskovalci in reševalci na kraju letalske nesreče
Prvi tuji strokovnjaki že pri razbitinah
O tragediji tudi v Varnostem svetu