San Su Či je bila nazadnje na hišni pripor obsojena leta 2003, oblasti pa so, kot kaže, našle nov razlog za njeno nadaljnje pridržanje. Foto: EPA
San Su Či je bila nazadnje na hišni pripor obsojena leta 2003, oblasti pa so, kot kaže, našle nov razlog za njeno nadaljnje pridržanje. Foto: EPA
John Yettaw
Skrivnostnemu Američanu se je uspelo prebiti do hiše San Su Či. Foto: EPA

Zdaj jo obtožujejo kršenja pogojev hišnega pripora zaradi nenavadnega incidenta. V začetku meseca je ameriški državljan John Yettaw brez njene vednosti preplaval jezero ob njeni hiši in na njenem domu skrivoma preživel dva dni, preden so ga oblasti aretirale.

Yettaw se je z njo skušal srečati že lani, vendar mu takrat ni uspelo, tokrat pa je kljub nasprotovanju opozicijske voditeljice ostal v njeni hiši in tam prespal na tleh. Ameriško veleposlaništvo v Jangunu z njim še ni uspelo vzpostaviti stika.

Zakoni vladajoče vojaške hunte določajo, da morajo državljani obvestiti oblasti o vsakem tujcu, ki ostane več dni v njihovi hiši, razen če gre za sorodnika. Poleg tega je prepovedano tudi prenočevanje tujcev na domovih mjanmarskih državljanov.

Grožnja z zaporom
Nobelovi nagrajenki za mir, ki je 13 od zadnjih 19 let preživela v različnih oblikah priporov, bi se zadnji hišni pripor iztekel 27. maja. Če bo zaradi novih obtožb obsojena po strogih zakonih vojaškega režima, pa ji grozi petletna zaporna kazen. San Su Či so iz njene hiše v policijskem konvoju že prepeljali v zloglasni zapor Insein v Jangunu, kjer so zaradi njene navzočnosti poostrili varnostne ukrepe.

Njeni prvirženci zatrjujejo, da gre za nov poskus oblasti, da bi jo umaknili iz javnosti pred volitvami, ki jih je vojaška hunta obljubila za naslednje leto in s katerimi generali upajo, da bodo njihovemu režimu prinesle legitimnost.

63-letno San Su Či so prejšnji teden zdravili zaradi nizkega pritiska in dehidracije, toda po besedah njenega odvetnika je njeno zdravstveno stanje zdaj boljše. "Ima zelo močnega duha," je dejal Kji Vin.

G. V.