Rusi so prepričani, da so si s postavitvijo zastave prisvojili dno Severnega morja. Foto: EPA
Rusi so prepričani, da so si s postavitvijo zastave prisvojili dno Severnega morja. Foto: EPA
Rusi si lastijo arktično dno

Tiskovni predstavnik State Departmenta Tom Casey je dejal, da so ruske zahteve popolnoma neutemeljene, in dodal, da ruske težnje po lastništvu nad morskim dnom za ZDA ne pomenijo nobene stvarne pravice.

Zahteve Rusije temeljijo na njeni vlogi podpisnice Konvencije ZN-a o pomorskem mednarodnem pravu, ki je ZDA sploh niso podpisale, Casey pa vseeno trdi, da "če nekdo gre in na grebene nariše zastavo Rusije, to ne more kaj bistvenega spremeniti".

Na postavitev ruske zastave se je že odzvala tudi Kanada, podobno pa se pričakuje tudi od Danske in Norveške, ki si poleg omenjenih držav lastita Arktiko. Sicer pa severni tečaj upravlja mednarodno telo, ki so ga na podlagi konvencije o pomorskem pravu oblikovali leta 1994.

Rusija ne skriva svojih ambicij v Severnem morju
Posadka ruske podmornice pod vodstvom Arturja Čilingarova je v četrtek prvič dosegla dno Severnega morja 4.261 metrov pod morsko gladino, kjer so postavili jekleno kapsulo z rusko zastavo iz titana in tako pokazali, komu naj bi pripadalo območje, ki je izjemno bogato z nafto in zemeljskim plinom.

Ruski znanstveniki naj bi na morskem dnu zbirali dokaze o grebenu, ki naj bi bil podaljšek evroazijske celine in tako po mednarodnem pravu del ruskega ozemlja. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob uspehu odprave dejal, da je njen cilj zbrati dokaze, da je morsko dno na severnem tečaju povezano z ruskim ozemljem na celini.

ZN za zdaj še neomajen
Moskva je več zahtev po lastništvu že naslovila na Združene narode, a so ti vse zavnili, za leto 2009 pa Rusi načrtujejo vnovično prošnjo. Če bi ZN ugodil ruski prošnji, bi Moskva nadzirala 460.000 kvadratnih kilometrov morskega dna pod Antarktiko, kar je skoraj polovica in kjer se skrivajo ogromne zaloge naravnih surovin.

C. R.

Rusi si lastijo arktično dno