Številni Američani se ne želijo odpovedati svoji pravici do orožja. Foto: Reuters
Številni Američani se ne želijo odpovedati svoji pravici do orožja. Foto: Reuters
Vrhovno sodišče
Pet konservativnih sodnikov je glasovalo za, štirje liberalni pa proti pravici do orožja. Foto: EPA

S petimi glasovi proti štirim je najvišje sodišče v ZDA v razsodbi o 28 let stari prepovedi ročnih pištol v Chicagu razširilo pravico do orožja, ki jo zagotavlja drugi amandma ameriške ustave in je pred tem veljala le za zvezne zakone in zvezne enklave, kot je Washington D. C. Sodišče je pred dvema letoma odločilo, da drugi amandma ščiti pravico posameznikov, da imajo orožje vsaj za samoobrambo na svojem domu.

Kmalu po tej odločitvi so zagovorniki pravice do orožja vložili zvezno tožbo, ki je spodbijala zakon v Chicagu in njegovem predmestju Oak Park, kjer so (bile) ročne pištole prepovedane skoraj tri desetletja.

Zmaga za zagovornike pravice do orožja
Tokratna odločitev, sprejeta zadnji dan mandata vrhovnega sodišča, je velika zmaga za štiri prebivalce območja Chicaga, dve skupini za pravico do orožja in politično zelo močno Nacionalno zvezo za orožje (NRA) in poraz za mesto Chicago, ki je zagovarjalo svoj zakon (o prepovedi orožja) kot racionalno izvajanje lokalne oblasti za zaščito javne varnosti. Zakon in podobna prepoved ročnega orožja v predmestju Oak Park, Illinois, sta bila najstrožja ukrepa prepovedi orožja.

"Menimo, da se pravica, zapisana v drugem amandmaju, popolnoma nanaša na vse zvezne države," je v obrazložitvi odločitve večine sodišča zapisal vrhovni sodnik Samuel Alito. Odločitev ne razveljavlja zakona v Chicagu in njegovi okolici, ampak nalaga zveznemu prizivnemu sodišču da premisli o svojo odločitvi (sodišče je v preteklosti potrdilo zakon), kar pušča malo dvoma o tem, da zakon sčasoma ne bo razveljavljen.

90 milijonov Američanov ima 200 milijonov kosov orožja
Pravica do orožja je eno najbolj spornih družbenih, političnih in pravnih vprašanj, ki delijo Američane. Okoli 90 milijonov ljudi v ZDA ima približno 200 milijonov kosov orožja. ZDA imajo po oceni največji delež prebivalstva na svetu, ki ima v lasti orožje. Vsak dan v povprečju zaradi strelnih ran umre 80 ljudi, v 34 primerih so umorjeni.