Američani in iraške sile so odločeni iz Bakupe pregnati upornike in Al Kaido. Foto: EPA
Američani in iraške sile so odločeni iz Bakupe pregnati upornike in Al Kaido. Foto: EPA

V akciji sodeluje več kot 10.000 vojakov s tanki in z bojnimi helikopterji. V prvem valu napadov je bilo ubitih najmanj 22 sovražnih bojevnikov, domnevnih pripadnikov Al Kaide. Ameriška vojska je sporočila, da je operacija, ki naj bi "iztrebila" upornike v Iraku, šele na začetni stopnji.

Pripadniki Al Kaide in uporniki so se po ofenzivi v Bagdadu zatekli v Bakubo, kjer so uvedli islamsko pravo. S tem so si nakopali jezo sunitskih upornikov, ki so se pridružili ameriški ofenzivi.

Močna eksplozija v Bagdadu
V eksploziji avtomobila bombe v bližini šiitske mošeje v Bagdadu je po najnovejših podatkih umrlo 75 ljudi, 124 je ranjenih. Močna eksplozija, ki je stresla šipe na oknih po središču iraške prestolnice, je močno poškodovala mošejo.

Boji med policijo in privrženci Al Sadra
Dvodnevni boji med oboroženimi moškimi, zvestimi šiitskemu kleriku Moktadi Al Sadru, in iraško policijo so v mestu Nasirija na jugu države zahtevali 35 življenj, 125 ljudi je ranjenih. Spopadi so izbruhnili v nedeljo zvečer, ko je policija zaradi napada na krajevnega policijskega poveljnika napadla urad Al Sadra.