Bush je vedno bolj nepriljubljen med Američani, še manj priljubljen pa je njegov namestnik Dick Cheney. Foto: EPA
Bush je vedno bolj nepriljubljen med Američani, še manj priljubljen pa je njegov namestnik Dick Cheney. Foto: EPA
Bill in Hillary Clinton
Clinton se je znašel v resnih težavah leta 1998 zaradi laganja v aferi z Monico Lewinsky. Foto: EPA

Anketa Ameriške raziskovalne skupine, v kateri je sodelovalo 1.100 anketirancev, je pokazala, da t. i. impeachment proti Bushu podpira 45 odstotkov Američanov, a jih 46 odstotkov temu nasprotuje. Še več, 54 odstotkov, bi jih podprlo odstavitev podpredsednika Dicka Cheneyja. Bela hiša ni komentirala rezultatov ankete, zadnje slabe novice za predsednika, čigar priljubljenost pada predvsem zaradi nepriljubljene vojne v Iraku.

K nepriljubljenost predsednika je prispevala tudi pomilostitev nekdanjega vodje kabineta podpredsednika Cheneyja Lewisa "Scooterja" Libbyja, ki je bil obsojen zaradi oviranja preiskave in laganja v primeru izdaje identitete tajne agentke Cie Valerie Plame.

Kucinich že zbira podpise
Impeachment za Busha je predlagal demokratski kongresnik Dennis Kucinich, eden izmed predsedniških kandidatov, in doslej nabral devet podpisnikov resolucije. Vendar je malo verjetno, da bi demokrati proti Bushu tudi dejansko sprožili postopek za odstavitev.

V ameriški ustavi je zapisano, da lahko predstavniški dom odstavi predsednika ali podpredsednika zaradi "izdaje, podkupovanja ali drugih hudih zločinov in prekrškov" z navadno večino. Obsodba s strani senata, za katero je potrebna dvotretjinska večina, pa pomeni odstavitev s položaja.

Dva neuspela impeachmenta
Impeachment je bil sprožen le dvakrat, proti Andrewu Johnsonu leta 1868 in Billu Clintonu leta 1998. Oba sta bila oproščena. Edini ameriški predsednik, ki je odstopil, še preden bi bil proti njemu sprožen postopek impeachmenta, pa je bil zaradi afere Watergate leta 1974 Richard Nixon.