Pakistanci z nezadovoljstvom sprejemajo napade ameriških brezpilotnih letal na svojem ozemlju. Foto: EPA
Pakistanci z nezadovoljstvom sprejemajo napade ameriških brezpilotnih letal na svojem ozemlju. Foto: EPA

Tarča napada je bilo skrivališče skrajnežev v pokrajini Severni Vaziristan. Med mrtvimi skrajneži naj bi bili tudi tujci. V soboto in nedeljo so brezpilotna letala napadla skrajneže v Južnem Vaziristanu. V vseh treh napadih je skupaj umrlo 27 ljudi.

Napadi ameriških brezpilotnih letal vedno znova jezijo Pakistan, ki jih ima za kršitev suverenosti, medtem ko Američani zatrjujejo, da so ti nujni v boju proti pripadnikom teroristične mreže Al Kaida ter talibanom in da so ključno prispevali k njihovi oslabitvi.

Odročni predeli ob meji z Afganistanom so v zadnjih letih postali pribežališče skrajnežev, ki se jim pakistanske oblasti z omejenim nadzorom nad tem ozemljem niso bile sposobne upreti kljub nekaj vojaškim ofenzivam.

Napadi se dogajajo v občutljivem času, ko se Washington in Islamabad dogovarjata za ponovno odprtje oskrbovalnih poti prek pakistanskega ozemlja do Natovih sil v Afganistanu.

Pakistan je oskrbovanje tujih sil v sosednji državi ustavil po Natovem napadu na pakistansko vojaško postojanko novembra lani, ko je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Oskrbovalne poti bodo odigrale pomembno vlogo pri načrtovanem umiku Natovih sil iz Afganistana do konca leta 2014.