Smrtonosne ptice so postale najučinkovitejše ameriško orožje proti skrajnežem. Foto: EPA
Smrtonosne ptice so postale najučinkovitejše ameriško orožje proti skrajnežem. Foto: EPA
Predatorji
Predator je eno izmed najpogosteje uporabljenih ameriških brezpilotnih letal. Foto: EPA
Reaper
Predator je leta 2007 dobil družbo - brezpilotno letalo Reaper, ki ga uporabljajo tudi Britanci. Foto: EPA

V govoru na predvečer prve obletnice uboja vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna je svetovalec ameriškega predsednika za boj proti terorizmu John Brennan dejal, da so napadi brezpilotnih letal zakoniti, etični, nujni in sorazmerni, saj so po njegovih besedah načrtovani zelo skrbno in previdno, še posebej ko so tarča ameriški državljani.

To sicer ni prvič, da je ameriška administracija javno spregovorila o spornem programu brezpilotnih letal za napade v drugih državah, a gre za doslej najpodrobnejšo razlago. Brennan je pojasnil, da je predsednik Barack Obama predstavnike administracije pooblastil, naj bodo do ameriške javnosti bolj odkriti glede teh operacij.

"Ti napadi so zakoniti," je dejal v govoru in pri tem navedel pravna mnenja administracije, ameriško ustavo in dovoljenje za uporabo vojaške sile, ki ga je ameriški kongres sprejel po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

"Kar se tiče zakonov, so ZDA v vojni z Al Kaido, talibani in z njimi povezanimi silami kot odgovor na napade 11. septembra, in zato lahko uporabimo silo v skladu z našo pravico do narodne samoobrambe," je dejal Brennan in dodal, da mednarodno pravo nikjer ne prepoveduje uporabe daljinsko vodenih brezpilotnih letal v take namene.

Prav tako po njegovih besedah ni prepovedana uporaba smrtonosne sile proti sovražniku na aktivnih bojiščih v tujih državah, še posebej ko vpletena država ni sposobna ali noče ukrepati proti grožnji.

Celoten planet kot bojišče
ZDA brezpilotna letala uporablja predvsem za napade na islamske skrajneže v Afganistanu, Pakistanu in Jemnu. Napadi v Pakistanu so močno ohladili odnose med Washingtonom in Islamabadom, a to vseeno ni ustavilo Američanov, da ne bi napadali skrajnežev na odročnih predelih z letali, ki se jih lahko upravlja na tisoče kilometrov stran od prizorišč napadov.

Posebej sporno vprašanje za Američane so napadi na ameriške državljane, ki jih obsojajo številne organizacije za človekove pravice in svoboščine.

Tako je Ameriška zveza za civilne svoboščine (ACLU) lani vložila tožbo proti ameriškemu pravosodnemu ministrstvu zaradi načrtovanih napadov, kot je bila usmrtitev vplivnega islamskega skrajneža Anvarja Al Avlakija, ki je imel dvojno, ameriško-jemensko državljanstvo.

Eden izmed vodij krajevne veje Al Kaide na arabskem polotoku je bil namreč ubit v Jemnu v napadu brezpilotnega letala.

Brennan je zavrnil očitke, da se ZDA raje odločajo za usmrtitev kot prijetje skrajnežev. Povedal je, da se še zmeraj trudijo prijeti skrajneže, ko to dopuščajo razmere. "Sile ne uporabljamo kadar koli ali kjer koli bi želeli," je zatrdil.

Na izjave Brennana se je že odzval ACLU, kjer so v izjavi za javnost zapisali, da je njegov govor pomemben kot "nedvoumno priznanje" programa in najjasnejša razlaga pravnih pogledov administracije na to vprašanje.

Pri ACLU-ju so na podlagi dostopnih podatkov sicer še vedno prepričani, da sporni program ni samo nezakonit, ampak tudi nevaren. "Nevarno je celoten planet določiti za bojišče," so povedali v organizaciji.