Obama je napade potrdil med enournim pogovorom na spletu, ki je potekal na Googlovem družabnem omrežju Google+, v živo pa ga je prenašal tudi YouTube. Pred začetkom
Obama je napade potrdil med enournim pogovorom na spletu, ki je potekal na Googlovem družabnem omrežju Google+, v živo pa ga je prenašal tudi YouTube. Pred začetkom "druženja" je bilo za Obamo poslanih več kot 130.000 vprašanj. Foto: Reuters
Pakistan
Pakistanci pogosto javno izražajo svojo jezo zaradi ameriških napadov. Foto: EPA

Obama je potrdil, da so v Pakistanu na območjih ob meji z Afganistanom, ki jih nadzirajo tamkajšnje plemenske skupine, izvedli številne napade. "Večinoma so to napadi na natančno določene cilje, usmerjeni proti pripadnikom teroristične mreže Al Kaida in njihovim pomagačem, in pri njihovem izvajanju smo zelo previdni," je dejal.

Tarča napadov so "ljudje, ki so na seznamu aktivnih teroristov, ki skušajo škodovati Američanom". "Če bi jih hoteli dobiti na kakšen drugačen način, bi to verjetno vključevalo veliko bolj vsiljivo vojaško akcijo od teh, v katere smo že vpleteni," je dodal.

Ubitih med 1.700 in 2.600 ljudi
Doslej ZDA o teh napadih niso javno govorile, čeprav je znano, da se je njihovo število v času, ko si Obamova administracija prizadeva za čimprejšnji umik iz Afganistana, precej povečalo. Obrambni minister ZDA Leon Panetta je sicer oktobra lani priznal, da program napadov z brezpilotnimi letali obstaja, a pri tem ni neposredno povedal, da napade izvajajo v Pakistanu.

Po navedbah ameriških predstavnikov je območje v Pakistanu vzdolž meje z Afganistanom že deset let zatočišče talibanov. ZDA so na tem območju lani izvedle 64 napadov, kar je manj kot leto prej, ko jih je bilo okoli 100. V zadnjih osmih letih naj bi bilo po navedbah washingtonske organizacije New America Foundation v njih ubitih najmanj 1.700 oziroma celo prek 2.600 ljudi.

Javno mnenje ni naklonjeno napadom
Pakistanska vlada naj bi se z napadi strinjala, čeprav jim javno mnenje v Pakistanu odločno nasprotuje, saj številni menijo, da v napadih pogosto umirajo civilisti ali so v njih ranjeni. Nasprotovanje se je še zlasti povečalo, potem ko je bilo novembra v ameriškem napadu po pomoti ubitih 24 pakistanskih vojakov. Po tem napadu je Pakistan sklenil na novo preučiti zavezništvo z ZDA, prekinil pa je tudi oskrbo sil Nata v Afganistanu, kar je še dodatno otežilo odnose med Islamabadom in Washingtonom, ki so se zaostrili, ko so ameriške sile na pakistanskih tleh maja lani ubile Osamo bin Ladna.

Več preletov po umiku vojske
Obama je hkrati dejal, da ZDA redko uporabljajo brezpilotna letala v Iraku. Razkril je, da je program zelo omejen in osredotočen predvsem na ščitenje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu. S tem se je odzval na jezo nekaterih vidnejših iraških politikov zaradi domnevne uporabe brezpilotnih letal. New York Times je namreč poročal, da je ameriško obrambno ministrstvo lani začelo uporabljati brezpilotna letala, katerih leti so postali pogostejši po umiku ZDA iz te bližnjevzhodne države.