Clintonova je od prve dame prišla do mesta zunanje ministrice. Se bo zavihtela še na najvišji položaj v državi? Foto: EPA
Clintonova je od prve dame prišla do mesta zunanje ministrice. Se bo zavihtela še na najvišji položaj v državi? Foto: EPA
Hillary in Bill Clinton
Zakonca Clinton sta med najbolj priljubljenimi politiki v državi. Foto: EPA
Barack Obama in Hillary Clinton
Barack Obama je dejal, da se bo Hillary v zgodovino zapisala kot ena najboljših državnih sekretark. Foto: EPA
Cilja Hillary Clinton na predsedniško funkcijo?

Hillary Rodham Clinton je stalnica v ameriški politiki že 20 let. Politične izkušnje si je med letoma 1993 in 2001 najprej nabirala kot prva dama v dveh mandatih predsednika Billa Clintona, nato je zasedla mesto senatorke zvezne države New York, leta 2008 pa se je potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo. Takrat jo je premagal Barack Obama, a sta se po ostri kampanji nekdanja rivala odločila za sodelovanje in Clintonova je prevzela vodenje ameriškega State Departmenta.

Z Obamovim drugim mandatom se Clintonova umika iz aktivne politike, na čelu ameriške diplomacije pa jo bo nasledil John Kerry. A v ZDA se že ukvarjajo z vprašanjem: se bo vrnila in se podala v tekmo za predsedniški položaj ali ne?

"Če si bo Hillary želela demokratske nominacije, je ta njena"
Clintonova je ena najbolj priljubljenih političark v ZDA, poročena je z najbolj priljubljenim nekdanjim predsednikom ter ima razširjeno mrežo donatorjev in privržencev. Svoje morebitne tekmece (med njimi podpredsednika Joeja Bidna, guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma, senatorja iz Virginije Marka Warnerja in guvernerja Marylanda Marina O'Maleyja) lahko od tega, da bi začeli zbirati denar in podporo, odvrne samo s stavkom: "Nisem se še odločila, kakšni bodo moji načrti." V svojih rokah tako drži vse niti.

"V ameriški politiki lahko z gotovostjo trdimo o malo stvareh. A dejstvo je, če si bo Hillary Clinton želela demokratske nominacije za predsednico ZDA, je ta njena," je prepričan David Rothkopf, urednik revije Foreign Policy, ki se je o prihodnjih korakih zdaj že nekdanje zunanje ministrice razpisal za CNN.

Clintonova najuspešnejša zunanja ministrica v zadnjih 20 letih
Barack Obama je, ko je pred štirimi leti prisegel za prvi mandat, na mesto zunanje ministrice imenoval svojo tekmico, kar so številni označili za zelo pogumno potezo. Ni bilo jasno, kako se bosta ostra nasprotnika znašla na skupni poti, Clintonova ni imela izkušenj z vodenjem večje organizacije, poleg tega pa so se ZDA spopadale z velikimi težavami tako doma kot na tujem. Številne težave, ki naj bi ji prekrižale pot, so bile zanjo popolnoma nove. A ji je naloga uspela, saj je bila, kot poročajo ameriški mediji, najuspešnejša zunanja ministrica v zadnjih dveh desetletjih.

Clintonova je v štirih letih razvila dober odnos s predsednikom, krepila je ključna zavezništva v predsednikovem kabinetu, še posebej z obrambnim ministrom Robertom Gatesom, in popravila napake v odnosih s svetom, ki jih je naredila administracija predsednika Georgea Busha. Rothkopf ob tem še piše, da je skušala spremeniti ameriško agendo za 21. stoletje s poudarkom na državah v razvoju, novih tehnologijah in vlogi žensk v svetu, kar so prejšnje ameriške administracije dalj časa zanemarjale. V središče ameriške zunanje politike je postavila dejavno diplomacijo in zavezništva.

Po mnenju Rothkopfa se lahko Clintonova po štirih letih na čelu State Departmenta brez težav kosa z vplivnimi zunanjimi ministri, kot so bili James Baker, George Schultz in Henry Kissinger, po njegovem mnenju pa bi brez težav postala naslednja kandidatka demokratske stranke za predsednico ZDA in morda prva ženska na čelu ZDA. Naslednji dve leti naj bi tako zbirala energijo za pot, ki jo čaka, saj je "težko zanikati, da je Clintonova dvignila politični diskurz na raven, ki jo v sodobni politiki doseže le redkokdo". Enako pa očitno mislijo tudi Američani, saj 65-letna Clintonova po nedavni anketi časnika Washington Post in televizije ABC trenutno uživa rekordno, kar 65-odstotno podporo.

Obama s skupnim intervjujem podprl Clintonovo
Ugibanja, ali bi se Clintonova res lahko vrnila, pa sta spodbudila tudi sama nekdanja ministrica in predsednik, ki sta v oddaji 60 Minutes na televiziji CBS nastopila v enem redkih skupnih intervjujev. Obama je pojasnil, da se je za skupni intervju odločil, ker se je hotel Clintonovi zahvaliti za izjemno vlogo, ki jo je odigrala v njegovi administraciji. "Mislim, da se bo Hillary v zgodovino zapisala kot ena najboljših državnih sekretark, kar smo jih imeli. V preteklih štirih letih sva odlično sodelovala," je povedal Obama. "Veliko uspehov, ki smo jih imeli mednarodno, je bilo zaradi njenega trdega dela," je še dodal.

Na vprašanje, ali gre njegovo hvalo razumeti kot podporo Clintonovi pri njeni morebitni kandidaturi za položaj predsednice leta 2016, je Obama dejal, da je šele prisegel za svoj drugi mandat. A je bilo kljub temu po poročanju tujih medijev mogoče videti, da je Clintonova zagotovo dobila Obamovo podporo za svoje morebitne predsedniške ambicije, tudi sama pa ni povsem zavrgla možnosti, da bi se leta 2016 znova potegovala za predsednico.

Clintonova se je neposrednemu vprašanju, ali intervju pomeni napoved njene kandidature, sicer izognila z besedami, da kot državna sekretarka odhaja iz politike, saj je v prejšnjih mesecih že večkrat povedala, da se po več kot 20 letih v soju političnih žarometov umika v senco, saj si želi odpočiti in uživati prosti čas. Kljub temu pa je dejala, da ji je še vedno "globoko mar za to, kaj se bo v prihodnosti dogajalo z državo", in da zdaj ne more napovedati, kaj se bo zgodilo jutri ali prihodnje leto.

Cilja Hillary Clinton na predsedniško funkcijo?