Pri prisegi so bili navzoči le najožji člani družine in vrhovni sodnik. Foto: Reuters
Pri prisegi so bili navzoči le najožji člani družine in vrhovni sodnik. Foto: Reuters

Dobro opravljeno, oči, nisi zamočil. Najboljši si.

Sasha Obama, Obamova hči
Obama je prisegel nad Biblijo, ki je bila last babice Michelle Obama. Foto: Bela hiša

Obama je prisegel ob približno 11.55 po krajevnem času (17.55 po našem času) v skromni slovesnosti v Modri sobi Bele hiše, na kateri je bila poleg novinarjev in sodnika vrhovnega sodišča Johna Robertsa navzoča le še Obamova družina.
Obamova prisega je morala potekati danes, čeprav je nedelja, ker ustava določa, da mora predsednik svoj drugi mandat začeti opoldne 20. januarja.
Javna, precej veličastnejša prisega z govorom, parado in plesi, pa bo na sporedu v ponedeljek, pred okoli 800.000-glavo množico na Kapitolu. Tudi to prisego bo vodil sodnik Roberts.
Roberts je Obamo vodil čez prisego tudi leta 2009, a so se mu besede takrat malce zalomile, tako da so prisego takrat za vsak primer naslednji dan v Beli hiši ponovili.

Potem ko Obama v ponedeljek še zadnjič priseže, bo s štirikratno prisego izenačil rekord predsednika Franklina Roosevelta.

Bidnov spodrsljaj
Nekaj ur predtem je pred vrhovno sodnico Sonio Sotomayor prisegel podpredsednik Joe Biden, ki pa je večer predtem na inavguracijskem plesu v zvezni državi Iowa znova postregel z besednim spodrsljajem, ki so jih Američani od 74-letnega političnega veterana že vajeni.
Za predsednika ZDA je namreč oklical kar sebe. Hitro se je sicer popravil rekoč: "Ponosen sem, da sem podpredsednik ZDA, še bolj ponosen pa sem, da sem podpredsednik predsednika Baracka Obame."

Biden se je za položaj predsednika ZDA potegoval dvakrat, leta 1998 in leta 2008. Načeloma bi bil kot podpredsednik praktično avtomatični predsedniški kandidat leta 2016, a številni menijo, da bo pri 78 morda za to že prestar, poleg tega pa, če bi res kandidirala Hillary Clinton, ne bi imel kaj dosti možnosti za zmago.
Venec neznanemu junaku
Predsednik in podpredsednik sta se po Bidnovi prisegi v njegovi uradni rezidenci v Nacionalnem observatoriju odpravila na Nacionalno pokopališče Arlintgon na drugi strani reke Potomac, kjer sta položila venec pred grobnico neznanemu junaku.

Po slovesnosti in pred predsednikovo prisego sta se oba udeležila še maše v spomin na ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega, čigar življenje in delo Američani slavijo z nacionalnim praznikom, ki je letos v ponedeljek.

Dobro opravljeno, oči, nisi zamočil. Najboljši si.

Sasha Obama, Obamova hči