Ameriška vojska je na 10-urno pot iz Guama poslala dva bombnika B-1B, ki so se jima pridružila japonska in južnokorejska bojna letala. Foto: Reuters
Ameriška vojska je na 10-urno pot iz Guama poslala dva bombnika B-1B, ki so se jima pridružila japonska in južnokorejska bojna letala. Foto: Reuters
Raketni poskus
Fotografija raketnega poskusa, ki jo je po izstrelitvi izdala KCNA. Foto: Reuters

Petkov test balistične rakete Severne Koreje po mnenju strokovnjakov kaže, da bi rakete lahko dosegle kopno ameriškega ozemlja.

Ameriška bombnika B-1B sta vzletela iz oporišča na otoku Guam v Marianskem otočju. Med preletom v zgodnjih nedeljskih urah so se jima pridružila japonska in južnokorejska vojaška letala.

"Severna Koreja ostaja največja grožnja stabilnosti na območju. Ob pozivu smo pripravljeni na kraj po naši izbiri odgovoriti s hitro in usodno silo," je v izjavi zapisal poveljnik tihooceanskih zračnih sil general Terrence J. O'Shaughnessy.

ZDA preizkusile tudi sistem THAAD
Ameriška vojska je ob tem tudi uspešno preizkusila sistem za prestrezanje raket THAAD, ki je nameščen v Južni Koreji. Raketo srednjega dosega so izstrelili z ameriške letalonosilke v Tihem oceanu in jo nato uspešno prestregli, so spročili iz ameriške vojske.

Sistem naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Zasnovan je tako, da prestrezni projektili uničijo prihajajoče izstrelke ob udarcu. Sistem naj bi v prvi vrsti služil kot obramba pred morebitnimi raketnimi izstrelki iz Severne Koreje, a mu nasprotuje tudi Kitajska, ker ga vidi kot grožnjo lastnim vojaškim zmogljivostim. Južna Koreja je kljub kitajskemu nasprotovanju odobrila dokončno namestitev zaenkrat še nepopolnega sistema THAAD.

Trump jezen na Kitajsko
Kitajska je izrazila nasprotovanje raketnemu poskusu in kršenju resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov, vendar je ob tem vse strani pozvala k pazljivemu ravnanju, da bi se izognili konfliktom.

Trump je medtem tvitnil, da je izredno razočaran nad kitajskim ravnanjem. Zapisal je, da Kitajski ne bo dopustil, da ne stori ničesar glede Severne Koreje, saj bi po njegovem mnenju lahko enostavno rešila zadevo.

"Naši nespametni voditelji so v preteklosti Kitajski dopustili večmilijardno letno poslovanje z njimi, ti pa zdaj ne storijo ničesar glede Severne Koreje, samo govorijo," je okrcal Kitajsko.

Raketa bi lahko zadela Denver ali Chicago
Po poročanju KCNA-ja je raketa Hvasong-14, kar je korejska beseda za Mars, dosegla višino 3.724,9 kilometra, in v 47 minutah letela 998 kilometrov daleč ter pristala v Japonskem morju. Oblasti Severne Koreje so sporočile, da so bile raketno tehnologijo prisiljene razviti, ker "ameriška imperialistična pošast išče novo priložnost za napad".

Direktor Svetovnega varnostnega programa David Wright je v svojem tehniškem blogu zapisal, da bi ob standardni krivulji leta takšna raketa dosegla razdaljo 10.400 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko zadela tudi Denver ali Chicago v ZDA.