V Južnokitajskem morju napetost v zadnjih letih raste. Foto: EPA
V Južnokitajskem morju napetost v zadnjih letih raste. Foto: EPA

"Podmornica ostaja varna in stabilna. Jedrska pogonska naprava in prostori USS Connecticut niso bili prizadeti in ostajajo v celoti operativni," je sporočila mornarica. Po navedbah portala USNI News, ki je specializiran za mornariške novice, je podmornica na poti v ameriško oporišče na otoku Guam.

Pri trku se je lažje poškodovalo 15 mornarjev, uradna razlaga dogodka pa še ni znana. Po poročanju nekaterih medijev bi lahko podmornica trčila v kakšno potopljeno ladjo ali zabojnik.

Napetosti v azijsko-tihomorski regiji rastejo

Dogodek je vzbudil pozornost, ker se je zgodil v času napetih odnosov med ZDA in Kitajsko. Južnokitajsko morje velja za enega najspornejših območij na svetu, saj je prizorišče več ozemeljskih sporov med Kitajsko in drugimi državami v regiji. Kitajska ima namreč ozemeljske zahteve do majhnih otokov in grebenov, čemur pa nasprotujejo Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan in Vietnam, ki jih podpirajo tudi ZDA.

Do incidenta je poleg tega prišlo nekaj dni zatem, ko so ZDA, Združeno kraljestvo in Avstralija podpisali sporazum o zavezništvu v indijsko-tihomorski regiji AUKUS, s čimer se je Avstralija odpovedala dogovoru o nakupu konvencionalnih francoskih podmornic in se namesto tega odločila za ameriške jedrske podmornice. AUKUS strokovnjaki vidijo tudi kot način boja proti kitajskemu vplivu.