"Narednik Bowe Bergdahl - boril se je za nas, borimo se zanj!" je zapisano na transparentu, ki ga je postavila kampanja za Bergdahlovo rešitev. Foto: Reuters
Bergdahl je imel ob vstopu v vojsko romantične predstave o njej in visokoleteče cilje reševanja Afganistancev. Foto: EPA
Talibani so po zajetju vojaka objavili dokazni posnetek. Foto: Reuters
Bowova starša na tiskovni konferenci z Obamo pred Belo hišo. Foto: Reuters
Trenutek izmenjave. Foto: Reuters
"Naše molitve so bile uslišane!" - eden od napisov v Bergdahlovem domačem kraju v Idahu. Foto: Reuters

To so besede narednika Bowa Bergdahla, vojaka, ki so ga ZDA zamenjale za pet zapornikov iz Guantanama.

Ostro kritiko ameriške institucije je Bergdahl zapisal v elektronskem pismu svojim staršem, ki jim ga je poslal, tik preden je odkorakal iz svojega oporišča v vzhodnem Afganistanu 30. junija 2009. Le nekaj ur pozneje so ga prijeli talibani, ki so ga zadrževali naslednjih pet let, dokler ni pred dnevi prišlo do verjetno precedenčnega dogovora med ZDA in talibani - en ameriški vojak za pet zapornikov iz Guantanama.

Danes 28-letni Bergdahl se je vojski pridružil, ko so potrebovali okrepitev v Afganistanu in jim je primanjkovalo vojakov. V ta namen so vpoklicali praktično vsakogar, tudi tiste, ki bi jih prej samodejno zavrnili - obsojence in uživalce mamil. Kot piše Independent, se je Bergdahl, izobraženi in dobronamerni fant z romantičnimi predstavami o vojski, naglo streznil.

"Najbolj domišljava država na svetu"
Njegov bataljon je bil številčno osiromašen in demoraliziran, Bergdahl pa se je v elektronskih pismih domačim, ki jih je pozneje objavila revija Rolling Stone, potožil, da so tri "dobre narednike premestili, na čelo ekipe pa postavili enega največjih usranetov". Poveljnik njegovega bataljona je bil "domišljav star bedak", drugi vojaki pa niso bili nič boljši: "V ameriški vojski te zatolčejo, če si iskren ... če pa si ohol usrane, ki leze drugim v rit, pa lahko počneš, kar koli hočeš, in boš nagrajen z višjim činom."

Bergdahl je vzel resno ameriško protiuporniško strategijo v Afganistanu, domnevno uperjeno v "osvajanje src in glav" Afganistancev, je pa kmalu spoznal, da se njegovi kolegi na to požvižgajo in da gledajo na Afganistance z agresivnim prezirom: "Žal mi je za vse tu. Ti ljudje potrebujejo pomoč, namesto tega pa so dobili najbolj domišljavo državo na svetu, ki jim govori, da so ničla, da so neumni in da pojma nimajo, kako živeti."

V enem od pisem je opisal incident, kako je ameriški tovornjak povozil afganistanskega otroka, kar je bilo po mnenju Bergdahlovih staršev tista kaplja čez rob, ki ga je pognala v dezertacijo, čeprav ameriška vlada, v nasprotju z nekaterimi mi tovariši, teh nikdar ni označila tako. Njegov oče mu je na zadnje pismo odgovoril: "Ubogaj svojo vest."

Legitimnost talibanom
Bergdahlova zgodba morda najbolj zgovorno oriše stanje duha na terenu, pa tudi ameriško domišljavost, ki je bila prepričana, da si bo Afganistan brez večjih težav podredila. A vojna tam se je nazadnje iz hitre akcije razvlekla na zdaj že skoraj 13 let in v resnici pomeni poraz za Američane, čeprav so bili talibani poraženi.

Bergdahl je bil edini poznani pogrešani vojak v afganistanski vojni, njegova izmenjava za pet talibanskih zapornikov v Guantanamu pa kljub Obamovim visokoletečim besedam o tem, kako ZDA "ne puščajo nobenega vojaka na bojišču", dejansko pomeni zmago za talibane, jim daje legitimnost in ogroža ameriška življenja, kar Obami očitajo republikanci.

Ti so zdaj tudi pognali svojo piarovsko mašinerijo in udrihajo ne samo po "šibkem" predsedniku, ampak so si za tarčo vzeli tudi Bergdahlovega očeta Roberta, ki ga je skupaj s soprogo Joni ob sinovi rešitvi sprejel Obama v Beli hiši. Kritike je zmotila "sumljiva" dolga brada starejšega Bergdahla in njegove besede sinu prek medijev, izrečene v paštuju in arabščini, iz katerih naj bi bilo razvidno, da skuša Robert Bergdahl "Belo hišo predal v last islamu".

Povezava Bergdahla z ekstremizmom
Bergdahl je sicer že pred izpustitvijo sina odkrito spregovoril o svojih prizadevanjih, da bi se iz "solidarnosti" do sina potopil v afganistansko kulturo in se naučil jezika paštu in afganistanske zgodovine. Dejavno je tudi lobiral za zaprtje ameriškega vojaškega oporišča na Kubi. A republikanski politik Allen West se sprašuje, ali se "tu dogaja kaj precej bolj pokvarjenega".

"Bowu, ki ima težave z angleščino, bi rad rekel: bismallah al-rahman al-rahim," je dejal Robert Bergdahl z Obamo ob tiskovni konferenci pred Belo hišo po sinovi izpustitvi. "S tem, ko je izustil te besede na tleh Bele hiše, je Bergdahl posvetil Belo hišo in jo predal v last islamu," je prepričan West.

West trdi, da povezava med Robertom Bergdahlom in ekstremizmom ni "teorija zarote, temveč resnica, utemeljena na arabski in islamski dogmi in tradiciji".

Desničarska spletna stran Breitbart News Network se v svojem članku s pompoznim naslovom sprašuje, ali je "Obamova Bela hiša zamenjala pet teroristov za talibanskega privrženca", AMTV pa zaradi "nezakonite" zamenjave napoveduje kar Obamov odpoklic.

Preiskava?
Bowe Bergdahl po sobotni predaji sicer še vedno okreva v ameriški vojaški bolnišnici v Nemčiji in se še ni srečal s starši. So pa danes talibani objavili posnetek trenutka, ko so narednika Bergdahla z belo zastavo v rokah predali ameriškim silam.
Na posnetku vidimo Bergdahla, oblečenega v tradicionalna afganistanska oblačila, ko ga talibani pospremijo do helikopterja.

Ameriška vojska je sicer sporočila, da bo spet proučila okoliščine Bergdahlovega zajetja leta 2009 in da bi, če je vojak sam zapustil svoj položaj, Bergdahla lahko privedli pred vojaško sodišče.
Spodaj si lahko ogledate posnetek Bergdahlove izpustitve.
K. S.