Vatikan je vzel pod drobnogled ameriške redovnice. Foto: Reuters
Vatikan je vzel pod drobnogled ameriške redovnice. Foto: Reuters

Redovnice domnevajo, da gre za odziv na njihovo podporo zdravstveni reformi predsednika Baracka Obame.

Posledica vatikanske preiskave bo temeljita revizija delovanja krovne organizacije ameriških katoliških redovnic, Vodstvene konference vernih žensk (LCWR), ki ima sedež v Silver Springu v zvezni državi Maryland in združuje okoli 57.000 redovnic. Revizijo bo vodil nadškof Seattla Peter Sartain, trajala pa bi lahko tudi do pet let.

Preiskava kongregacije za doktrino vere je med drugim ugotovila, da organizacija ameriških redovnic spodkopava verske nauke glede duhovništva, splava, homoseksualnosti in evtanazije, prav tako pa promovira določene radikalne feministične teme, ki niso v skladu s katoliško vero.

Vatikanski radio poroča, da bo moral Sartain "pregledati, voditi in odobriti, če bo to potrebno, aktivnosti LCWR-ja". Poleg tega bo njegova naloga "zagotoviti, da je področje misije LCWR-ja izponjeno v skladu z nauki in disciplino Cerkve". Radio še dodaja, da Vatikan "s hvaležnostjo priznava velik prispevek teh žensk".

"Konfliktne" izjave
Organizacija, ki med drugim izvaja programe usposabljanja in šolanja za redovnice ter zagovarja določene socialne teme, naj bi se soočala z resno krizo doktrine zaradi zanemarjanja vprašanj, ki so ključnega pomena za Cerkev. Poleg tega so nekatere redovnice javno podajale izjave, ki so v nasprotju s stališči pristnih učiteljev vere in morale, to je škofov.

Problematične naj bi bile povezave med Vodstveno konferenco vernih žensk s katoliškim lobijem za socialno pravičnost "network", ki ga vodi izvršna direktorica, sestra Simone Campbell. Ta organizacija je podprla Obamovo zdravstveno reformo, kljub nasprotovanju ameriških škofov, ki ostro oporekajo temu, da revne ženske dobijo dostop do brezplačnega splava.

LCWR je že izrazil pretresenost zaradi poročila Vatikana, ki izpostavlja "resne probleme doktrine" in "nesprejemljiva stališča" konfernece glede številnih vprašanj. Po navedbah konference se bo v prihodnjih mesecih sestalo njihovo vodstvom da bi preučilo mandat in pripravilo odgovor.