Veliko redovnic v ZDA ne nosi več redovniških oblačil. Foto: EPA
Veliko redovnic v ZDA ne nosi več redovniških oblačil. Foto: EPA

Preiskavo zoper nune je ukazal prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja slovenski kardinal Franc Rode. Vir New York Times

V zadnjih 40 letih se je število redovnic v ZDA z 180.000 zmanjšalo na 60.000.

Franc Rode
ZDA je že lani obiskal kardinal Franc Rode. Foto: EPA

Delovno dokumentacijo, ki je bila poslana voditeljem ameriških nun, so mnogi razumeli kot zaskrbljenost Vatikana, da je med njimi zavel preveč liberalen duh. A zaradi preiskave so zaskrbljene tudi redovnice. Prej so večinoma delale v rimskokatoliških šolah in bolnišnicah, od reform, ki jih je sprejel Drugi vatikanski koncil v 60. letih prejšnjega stoletja, pa so svoje delo preusmerile v to, da za svet delajo najbolje, kot zmorejo.

Sestra Kathy Stein vodi zavetišče za brezdomne družine Thomas House v Kaliforniji, v katerem je 16 stanovanj. Tam uporabljajo svoj jezik, jedo svojo hrano in sami pripravljajo aktivnosti za otroke. Gre za sekularno organizacijo, ki uradno ni povezana s Cerkvijo. Steinova je samostan zapustila že pred časom, preselila pa se je med ljudi, ki jim skuša pomagati. Sama ne vidi razloga, zakaj bi morala biti Cerkev zaskrbljena nad njenim verskim poslanstvom. "To lahko razumem kot potrebo po upanju, da bo naše sporočilo ljubezni, spoštovanja in skrbi za ljudi prešlo okvire katoliške organizacije," je dejala.

Manuela Aguilar in njena hči Terri pravita, da bi še vedno spali v avtomobilu, če se v omenjenem zavetišču ne bi našlo stanovanje za njiju. Manuela je zadovoljna, da zavetišče ni povezano s Cerkvijo in da sestra Kathy ne nosi redovniških oblačil oziroma da ne živi v oddaljenem samostanu. "Sestra Kathy je takšna, kot je, odlična. V skupnosti, v kateri vodi organizacijo, se obnaša kot usmiljeni samarijan in ni obtičala v nekem samostanu," pojasnjuje svoje občutke Aguilarjeva.

So sestre preveč liberalne?
Vendar pa višji predstavniki Cerkve v Vatikanu izražajo zaskrbljenost, da so pri prilagajanju k potrebam ameriške družbe nekatere nune v ZDA postale preveč liberalne. Tradicionaliste že dolgo skrbi, ali nekatere sestre zaničujejo učenje Cerkve glede občutljivih tem, kot sta homoseksualnost in posvečevanje žensk med duhovnike. Preiskavo zato nekateri konservativni redovi Cerkve pozdravljajo.

Francine Cardman, ki je končala teološki in duhovniški študij na bostonskem kolidžu, pa je prepričana, da želijo s preiskavo oblikovati uradno interpretacijo reform, ki jih je, kot že omenjeno, sprejel Drugi vatikanski koncil. Ob tem je opozorila, da so nune v preteklosti pogosto omejevali pri njihovem načinu dela za skupnost in jih tudi velikokrat vpoklicali nazaj med samostanske zidove.

Oživljanje cerkvenega reda
Sestra Mary Mackay
, pod katero dela 360 nun (vse razen 90 opravljajo različna dela za skupnost) pravi, da Vatikan ne more pričakovati, da bo v kulturo ameriških redovnic vsilil svoje ideje o verskem življenju. Cerkev pa pravi, da nunam ne želi vsiljevati svojega modela življenja, temveč skuša oživljati cerkveni red. Uradniki tudi pravijo, da je Vatikan zaskrbljen nad kakovostjo življenja približno 60.000 redovnic.

Nekatere izmed nun menijo, da jih želijo s preiskavo dati na povodec, druge pa, da želi moški del vladajoče duhovščine znova prevzeti nadzor nad ženskami in brezplačno delovno silo. Tiste, ki bodo razočarale Vatikan, bi lahko utrpele posledice, še dodajajo.

Annette Ciketic pomaga pri vodenju Beacon Housa v San Pedru v Kaliforniji, kjer pomagajo moškim, ki se odvajajo od zasvojenosti od alkohola oziroma mamil. Sama pripada skupnosti Čisto srce, ki se je pred 40 leti odcepila od Cerkve, saj se ni želela pokoriti ukazom Vatikana. Dejala je, da ideja Cerkve o "pravilnem delu" za nune izvzema njeno delo. "Nezaslišano bi bilo, da bi skupina nun delala v domu za alkoholike. To bi bilo nesprejemljivo," je pojasnila.

Trini Luna, ki je nekaj časa bival v domu, pravi, da mu molitve in obredi, ki jih je obiskoval, niso veliko pomagali pri zdravljenju od odvisnosti. Hkrati dodaja, da je v Beacon Housu spoznal fleksibilnejšo duhovnost, ki je bila učinkovitejša. "Življenje po teh duhovnih načelih me je precej spremenilo. Ni potrebe, da gre za cerkven način. To je lahko samo dom za okrevanje, ki leži v samem središču Los Angelesa," pojasnjuje Luna.

Prav tako že omenjena redovnica Steinova vztraja, da je zadovoljna s svojim služenjem. Prepričana je, da tistim, ki se zatečejo v njeno zavetišče, ni treba podajati sporočil Cerkve. "Poznajo me kot sestro Kathy. Vedo, da sem katoliška redovnica. Če želijo, jim lahko pripovedujem evangelije. A to je dovolj," zaključuje sestra.

Povzeto po BBC-ju.

Preiskavo zoper nune je ukazal prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja slovenski kardinal Franc Rode. Vir New York Times

V zadnjih 40 letih se je število redovnic v ZDA z 180.000 zmanjšalo na 60.000.