Ameriški obveščevalci obtožujejo Rusijo vpletanja v ameriške volitve, a ne pojasnijo konkretno, kako naj bi to storila. Foto: EPA
Ameriški obveščevalci obtožujejo Rusijo vpletanja v ameriške volitve, a ne pojasnijo konkretno, kako naj bi to storila. Foto: EPA
Donald Trump
Trump je pred srečanjem z vodji obveščevalnih služb obveščevalce močno kritiziral. Njegov odnos ga je v četrtek stal podpore nekdanjega direktorja Cie Jamesa Woolseyja, ki je odstopil s položaja višjega obveščevalnega svetovalca Trumpove tranzicijske ekipe. Foto: Reuters
Trump seznanjen z domnevnim ruskim vpletanjem

Nezaupni del poročila obveščevalnih služb pravi, da je ruski predsednik Putin ukazal prikrito kampanjo vplivanja na ameriške volivce in volivke v korist Trumpa. Vendar pa niti obveščevalci niso ugotovili, da je ruska kampanja resnično vplivala na izid volitev oziroma da je poneverjala izide z vlomi v volilne stroje. Obveščevalci pravijo, da je Rusija že prej skušala vplivati na volitve in bo še naprej, vendar je bil to najbolj odločen poskus doslej.

Cilj Rusije naj bi bil spodkopati zaupanje v demokratične procese v ZDA, oblatiti demokratsko kandidatko Hillary Clinton in škoditi njenim volilnim možnostim. Putin in ruska vlada naj bi si jasno želela zmago Trumpa. Šlo naj bi za maščevanje, ker je Hillary Clinton Putina ostro kritizirala v letih 2011 in 2012 ter podžigala proteste po zadnjih predsedniških volitvah v Rusiji. Uradna Moskva se na poročilo še ni odzvala, že prej pa je Rusija zanikala vpletanje v ameriške volitve, poroča BBC.

Trumpu so v petek obveščevalci predstavili podrobnejše in daljše zaupno poročilo o domnevnem ruskem vpletanju v volitve, kot je bilo objavljeno. V objavljenem poročilu ni podrobnosti o tem, kako naj bi se Rusi vpletali v volitve in kako so ameriški obveščevalci to ugotovili, na primer s prisluškovanjem predsedniku Putinu in drugim visokim vladnim uradnikom Rusije. Objavljeni del poročila Rusijo obtožuje, da je uporabljala državno financirane propagande in plačevala uporabnikom družbenim omrežij, t. i. trolom, da so objavljali neprijetne komentarje.

Trump vztraja, da ni dokazov
V Trumpovo stolpnico so med drugim prišli direktor Cie John Brennan in drugi iz obveščevalne agencije, pa tudi direktor Zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey. Po srečanju je Trump dejal, da so mu ti ljudje resnično zelo všeč, da se je na sestanku veliko naučil, menda pa tudi oni. V sporočilu za javnost ni več odločno zanikal možnosti ruskega vpletanja, je pa vztrajal, da ni nobenega dokaza, da je to pomagalo k njegovi volilni zmagi.

Obamov naslednik je obljubil, da bo po prisegi naredil načrt za agresivno soočanje s tovrstnimi vdori oziroma napadi, ki naj bi jih nenehno izvajali Rusija, Kitajska, druge države, posamezniki in organizacije.

Minister za domovinsko varnost Jeh Johnson je na podlagi obveščevalnega poročila v petek ameriške volilne stroje in volilne baze podatkov opredelil kot kritično infrastrukturo nacionalne varnosti. Volilni sistem se je na tem seznamu pridružil energetskemu, finančnemu, zdravstvenemu, komunikacijskemu in transportnemu sektorju. Opredelitev pomeni več denarja za zaščito sistema, kar pa bo morda trajalo le do Trumpove prisege.

Trump, ki bo položaj predsednika prevzel 20. januarja, je bil doslej zelo oster do ameriških obveščevalcev in je vztrajno zavračal obtožbe o ruskem vpletanju v ameriške volitve z vdori v računalniške sisteme Demokratske stranke in predajanje informacij WikiLeaksu. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange medtem vztraja, da informacij niso dobili od Rusov, ameriški obveščevalci pa mu deloma dajo prav s trditvijo, da so Rusi za to uporabili posrednike.

Obama: Rusi so se vpletali v politične procese v ZDA
Predsednik Barack Obama je za ameriško televizijo ABC ponovil, da poročilo obveščevalcev, ki ga je sam naročil, kaže, da so Rusi poskušali in so se dejansko tudi res vpletali v politične procese v ZDA.

Obamo najbolj skrbijo republikanci in njihovi politični komentatorji, ki izražajo večje zaupanje v ruskega voditelja Putina kot pa v ameriške obveščevalce. "Putin ne igra za našo ekipo," je za televizijo ABC opozoril Obama.

Vodilni demokrat v senatnem odboru za obveščevalne zadeve Mark Warner iz Virginije pravi, da poročilo dokazuje, da so se Rusi vpletali z namenom škodovati Hillary Clinton in pomagati Trumpu. Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Paul Ryan pa podobno kot številni kolegi obsoja rusko početje, vendar obenem zatrjuje, da to ni imelo nobenega vpliva na volitve, ker je Trump zmagal povsem pošteno.

Na čelu obveščevalnih dejavnosti Dan Coats
Trump je danes za direktorja za obveščevalne dejavnosti izbral nekdanjega senatorja iz Indiane Dana Coatsa, ki bo usklajeval delo 16 obveščevalnih in varnostnih agencij. Coats je nekdanji ameriški veleposlanik v Nemčiji, njegovo imenovanje pa ni presenečenje. "Dan je jasno dokazal odlično strokovnost in trezno presojo, potrebno za vodenje naše obveščevalne skupnosti," je v izjavi dejal Trump. "Če bo potrjen za direktorja nacionalnega obveščanja, bo zagotovil neomajno vodenje, ki ga bo lahko spoštovala celotna obveščevalna skupnost, in bo na čelu nenehne budnosti moje administracije proti tistim, ki nam želijo škodovati," je dodal.

Trump seznanjen z domnevnim ruskim vpletanjem