Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin "umirja žogico" v ohlajenih rusko-ameriških odnosih. "Počakali bomo, kakšna bo politika administracije predsednika Donalda Trumpa," je pojasnil Putin. Foto: EPA
Moskva
Sprva je bilo predvideno, da bodo z ameriškega veleposlaništva v Moskvi izgnali 31 diplomatov, še štiri pa iz St. Peterburga. Za zdaj ostajajo na "položajih". Foto: EPA
Washington
Rusko veleposlaništvo v Washingtonu. Nekaj ruskih diplomatov mora spakirati kovčke. Foto: Reuters
ZDA bodo izgnale 35 ruskih diplomatov
ZDA bodo izgnale diplomate, Rusija zaenkrat ne

Ameriško zunanje ministrstvo se je namreč v četrtek - zaradi domnevnih ruskih hekerskih napadov med ameriškimi predsedniškimi volitvami - odločilo za izgon 35 ruskih diplomatov z veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu.

Skupaj bo iz ZDA izgnanih 96 Rusov
Diplomati morajo skupaj s svojimi družinami zapustiti ZDA v 72 urah. Poleg tega so bile sprejete tudi sankcije proti devetim podjetjem in posameznikom, med katerimi sta tudi dva predstavnika ruskih obveščevalnih služb. Po ruskih trditvah naj bi ZDA zapustilo skupaj 96 Rusov, v kar so všteti tudi družinski člani diplomatov.

Putin bo počakal na Trumpa
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nato Putinu v petek predlagal, naj sprejme podoben ukrep in izžene 35 ameriških diplomatov. A ruski predsednik je ta predlog zavrnil in pojasnil, da se Rusija ne bo spustila na raven "neodgovorne diplomacije", ampak bo raje počakala na novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nato pa skušala z njim na novo postaviti načete ameriško-ruske odnose. Bodoči predsednik ZDA Trump sicer napoveduje spremembo v politiki do Rusije in ponovni začetek odnosov. V preteklosti je večkrat izrazil občudovanje do Putina, ki prav tako kaže določeno naklonjenost Trumpu.

Ameriške diplomate povabil v Kremelj
"Otrok in družin ameriških diplomatov ne bomo izgnali iz stanovanj, kjer običajno preživljajo novoletne praznike. Nasprotno, vse otroke ameriških diplomatov, ki so akreditirani v Rusiji, vabim k božičnemu oziroma novoletnemu drevesu v Kremelj,"
je v sporočilu za javnost zapisal Putin na spletni strani Kremlja in tako Obami kot tudi Trumpu ter vsem "ameriškim ljudem" zaželel srečno novo leto.

Trump na Twitterju: Velika poteza Putina
Trump se je na potezo Putina odzval na Twitterju in ga pohvalil: "Velika poteza V. Putina. Vedno sem vedel, da je zelo pameten." Govorec Trumpa Sean Spicer je sicer pojasnil, da pogovor med Trumpom in Putinom na temo zadnjih zapletov za zdaj ni predviden.

Peskov: Gre za agresivno politiko ZDA
Že prej je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ameriške ukrepe označil kot znak agresivne ameriške zunanje politike, na katero se bo Moskva ustrezno odzvala. Po njegovem mnenju sicer ne gre precenjevati učinkovitosti teh ukrepov, saj bo odhajajoči predsednik Obama predsednik le še tri tedne, v Moskvi pa dvomijo o tem, da njegov naslednik Trump podpira sankcije proti Rusiji.

Medvedjev: Zadnji vzdihljaji Obame
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na Twitterju ocenil, da gre za zadnje vzdihljaje odhajajoče administracije Obame. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela s popravljanjem naših vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Rusija zanika vpletenost v napade
Ameriška administracija je Moskvo obtožila hekerskih napadov med ameriškimi volitvami, ki naj bi škodovali predvsem demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Rusija vseskozi odločno zanika odgovornost za hekerske vdore.

"Odredil sem več ukrepov za odziv na rusko vladno agresivno nadlegovanje ameriških predstavnikov in kibernetskih operacij, uperjenih na ameriške volitve," je v četrtek sporočil Obama.

Obama računa na zaveznike
"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja,"
je še dodal. Ameriški predsednik je še pozval druge zaveznike, "naj se postavijo zoper ruske poskuse vmešavanja v demokratično vladanje".

ZDA bodo izgnale 35 ruskih diplomatov
ZDA bodo izgnale diplomate, Rusija zaenkrat ne