Predsednik kongresnega odbora za oborožene sile senator John McCain (na fotografiji v pogovoru s senatorko Elizabeth Warren) je ob začetku
Predsednik kongresnega odbora za oborožene sile senator John McCain (na fotografiji v pogovoru s senatorko Elizabeth Warren) je ob začetku "zaslišanja" povedal, da preiskovalna komisija "nima namena postaviti pod vprašaj izidov ameriških volitev". Foto: Reuters
John McCain
McCain je novo leto preživel v družbi ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, s katerim sta obiskala položaje ukrajinske vojske pri Mariupolu. Foto: Reuters
Ameriški obveščevalci uperili prst v Rusijo

McCain je tako povzel pričanja oziroma poročilo ameriških obveščevalnih služb, ki trdijo, da je ukaz za hekerski napad na strežnik demokratske stranke izdal Kremelj oziroma vodstvo Rusije. Ta sicer vse obtožbe zavrača.

Po oceni ameriških obveščevalcev je namreč Rusija z razkritjem občutljivih elektronskih sporočil demokratske stranke pomagala Donaldu Trumpu v boju s Hillary Clinton do zmage na ameriških predsedniških volitvah. Poročilo obveščevalcev o vmešavanju Rusije je bilo v četrtek predano odhajajočemu predsedniku Baracku Obami. S poročilom bo v petek seznanjen tudi Trump, naslednji teden pa naj bi neklasificirana različica postala javna.

Rusija ima napredne vohunske programe
Kot so v izjavi pred senatnim odborom zapisali vodilni ameriški obveščevalci, "ima Rusija napredne vohunske računalniške programe, ki ogrožajo široko paleto ameriških interesov". "Rusija je močan kibernetski igralec, ki predstavlja glavno grožnjo ameriški vojaški, diplomatski, komercialni in kritični infrastrukturi ter omrežjem."

Clapper obljubil razkritje motiva za vdor
"Šlo je za kampanjo na več straneh. Vdiranje je bilo le del te, drugi načini so bili propaganda, podajanje lažnih informacij, lažne novice,"
je pojasnil nacionalni direktor za obveščanje James Clapper. Poleg njega sta pričala še direktor Agencije za nacionalno varnost (NSA) Michael Rogers in državni podsekretar za obveščevalne dejavnosti Marcel Lettre. Clapper, vrhovni vodja "ameriških vohunov", pa je obljubil, da bo motiv za ruske vdore med volilno kampanjo razkrit naslednji teden. Obamova administracija je zaradi vohunjenja pred dnevi izgnala 35 ruskih diplomatov, poleg tega pa zaprla še dve zgradbi, ki naj bi jih uporabljali ruski obveščevalci.

Assange: Rusi niso krivi
V sredo je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je objavil elektronska sporočila, zanikal navedbe, da za računalniškimi vdori na strežnike demokratske stranke stojijo Rusi. Assange trdi, da želijo demokrati oziroma Obamova administracija s temi obtožbami zgolj "delegitimizirati prihajajočo Trumpovo administracijo". Trump je sicer obljubil, da bo v tem tednu predstavil nove informacije o hekerskih napadih. A do zdaj se še ni oglasil. Trump je sicer trditve o vmešavanju Rusije označil za "smešne".

Tudi Kitajska vohuni za Američani
Predstavniki obveščevalnih služb so tudi povedali, da kitajska vlada še naprej izvaja kibernetske vohunske operacije za ZDA in ameriškimi podjetji ter organizacijami, čeprav je kitajski predsednik Ši Džinping leta 2015 obljubil, da bo Kitajska s tem prenehala. "Peking še naprej vohuni za ameriško vlado, našimi zavezniki in podjetji," menijo v treh ameriških obveščevalnih službah.

Ameriški obveščevalci uperili prst v Rusijo