Ameriški rušilec USS Carney je uničil tri brezpilotnike, ki so napadli tovorne ladje. Foto: Reuters
Ameriški rušilec USS Carney je uničil tri brezpilotnike, ki so napadli tovorne ladje. Foto: Reuters

"V mednarodnih vodah na jugu Rdečega morja so se zgodili štirje napadi na tri tovorne ladje," je sporočilo ameriško osrednje poveljstvo Centcom in dodalo, da je rušilec Carney odgovoril na klice v sili z ladij in sestrelil tri brezpilotnike, ki so leteli proti njemu.

Po navedbah Centcoma so napadi predstavljali neposredno grožnjo mednarodni trgovini in pomorski varnosti. "Imamo vse razloge, da verjamemo, da je napade omogočil Iran, čeprav so jih izvedli hutijevci iz Jemna," so dejali. Dodali so še, da so napadi "ogrozili življenja mednarodnih ekip na krovu ladij".

Odgovor na izraelske operacije v Gazi

Hutijevci so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo Number 9 in na tovorno ladjo pod bahamsko zastavo Unity Explorer, češ da gre v resnici za izraelski ladji. Napovedali so nadaljevanje napadov, "dokler se izraelska agresija proti bratom v Gazi ne ustavi". Raketa je zadela tudi tovorno ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, Sophie II. Vse tri zadete ladje so utrpele le minimalno škodo, žrtev pa ni bilo.

Izraelska vojska je zatrdila, da nimajo plovila nobenih povezav z Izraelom.

Hutijevci, ki jih podpira Iran, nadzorujejo dele Jemna, odkar je gibanje leta 2014 strmoglavilo tamkajšnjo vlado in sprožilo državljansko vojno. Pred kratkim so začeli v Rdečem morju napadati plovila, ki naj bi bila povezana z Izraelom.

Zaradi vojne v Gazi vse več incidentov na Rdečem morju