McCain, ki je leta 2008 predsedniške volitve izgubil proti Baracku Obami, se zavzema za vojaško posredovanje v Siriji. Foto: Reuters
McCain, ki je leta 2008 predsedniške volitve izgubil proti Baracku Obami, se zavzema za vojaško posredovanje v Siriji. Foto: Reuters
Baba Amro
Iz Homsa prihajajo zgodbe o grozodejstvih sirske vojske. Foto: EPA

Ameriški republikanski senator je pozval k ameriškemu napadu na sirske vojaške sile, da bi zaščitili sirske prebivalce in vzpostavili varna območja za nasprotnike režima. "Naj bo jasno. ZDA bodo morale zatreti sovražno protiletalsko obrambo, še posebej na severu države, kjer se lahko opozicijske sile organizirajo ter načrtujejo svoje politično in vojaško delovanje proti Al Asadu," je dejal republikanski kandidat na predsedniških volitvah leta 2008. Dodal je, da je sirski režim med zatrtjem opozicijskih protestov zagrešil vojne zločine.

Posredovanje z ameriško pomočjo ali brez nje
Senator je dejal, da bi si morale ZDA prizadevati za dejavno sodelovanje ključnih arabskih partneric, kot je Savdska Arabija, in zaveznic v Natu, kot je Turčija, saj je resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov o Siriji zaradi veta Rusije in Kitajske nemogoča. Prepričan je, da bodo sirske sosede izvedle vojaško posredovanje z ameriško pomočjo ali brez nje.

McCain je v govoru pred senatom še poudaril, da imajo ZDA moralno in strateško dolžnost, da sirskega predsednika Al Asada in njegove privržence prisilijo k odhodu. Oblegano mesto Homs je "za zdaj izgubljeno", a druga mesta niso, je dejal. Senator je že pred mesecem dni mednarodno skupnost pozval, naj z orožjem in drugo pomočjo oskrbi sirsko opozicijo, a tedaj ni izrazil podpore neposrednemu ameriškemu vojaškemu vmešavanju.

Administracija predsednika Baracka Obame je doslej poudarjala iskanje politične rešitve za sirsko krizo. Prejšnji mesec pa je Bela hiša sporočila, da ne izključuje "dodatnih ukrepov", če bi se politična rešitev izkazala za nemogočo.

Annan v soboto v Damask
Diplomatska prizadevanja za rešitev krize se medtem nadaljujejo. Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan bo v soboto obiskal Damask. Na prvi misiji v Sirijo ga bo spremljal njegov namestnik, nekdanji palestinski zunanji minister Naser Al Kidva. Predtem se bosta v sredo v Kairu sešla z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom Al Arabijem.

Razmere v Siriji so še vedno napete. Iz države leto dni po začetku protirežimskih protestov beži vse več ljudi. ZN in libanonski minister za socialne zadeve Vael Abu Faur sta sporočila, da je po napadu sirskih sil v provinci Homs v osrednji Siriji v dolino Beka v sosednjem Libanonu pribežalo okoli 2.000 Sircev. Velika večina se je ob umiritvi razmer že vrnila v domovino.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je dobil dovoljenje za vstop v četrt Baba Amr v mestu Homs, ki je bilo mesec dni tarča obstreljevanja sirskih vladnih sil. Konvoj ICRC-ja s pomočjo je v Homs prispel v petek, potem ko so vladne sile v četrtek prevzele nadzor nad četrtjo Baba Amr. V Baba Amru naj bi bilo ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih, a so sirske oblasti konvoj pred Baba Amrom ustavile.

Mučenje v vojaški bolnišnici v Homsu?
Britanska televizijska postaja Channel 4 je predvajala videoposnetek, ki naj bi prikazoval, kako osebje v bolnišnici v Homsu muči paciente. Channel 4 je sporočil, da je šokantne posnetke iz vojaške bolnišnice, katerih avtentičnosti ne more potrditi, skrivoma posnel eden izmed uslužbencev in da jih je iz države pretihotapil francoski novinar. "Videl sem, kako paciente mučijo z električnimi šoki, bičanjem, pretepanjem s palicami in jim lomijo noge. Noge zvijajo tako dolgo, dokler se ne zlomijo," je uslužbenec povedal novinarju. "Operirajo brez anestetikov. Videl sem, kako z glavami pacientov udarjajo ob stene. Paciente privezujejo na postelje in jim odrekajo vodo," je še povedal.

Novo zasedanje o Siriji
Razmere v Siriji bodo v torek znova na dnevnem redu izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN-a, ki ga bo nagovorila generalna podsekretarka ZN-a za humanitarne zadeve Valerie Amos. Ta naj bi v sredo odpotovala v Sirijo, potem ko je sirski režim dalj časa nasprotoval njenemu prihodu in dostopu do prizadetih prebivalcev. V Siriji naj bi Amosova vse sprte strani pozvala, naj humanitarnim organizacijam omogočijo prost dostop, poskrbijo za ranjene in dostavijo humanitarno pomoč tistim, ki jo potrebujejo.