Nad del ameriške administracije se je zgrnil temen oblak. Foto: EPA
Nad del ameriške administracije se je zgrnil temen oblak. Foto: EPA

Preiskava notranjega ministrstva, vredna 5,3 milijona dolarjev, je razkrila, da je kopica uradnikov z omenjenega ministrstva, natančneje oddelka za nadzor nad črpanjem nafte, uživala marihuano in kokain, dva izmed njih pa sta se zapletla v spolno razmerje s predstavniki podjetij, s katerimi je ministrstvo poslovalo in jih nadzorovalo.

"Dva uradnika sta najmanj 135-krat prejela različna darila in ugodnosti od štirih velikih naftnih in plinskih podjetij," je po koncu dveletne preiskave sporočil glavni preiskovalec Earl Devaney. Na ministrstvu vztrajajo, da neprimerno obnašanje uradnikov ni povzročilo nikakršnih finančnih izgub za davkoplačevalce. Med vpletenimi naftnimi družbami naj bi bile Chevron, Shell, Hess in Gary-Williams Energy.

19 uradnikov iz uradov oddelka za uporabo rudnin v Denverju in Washingtonu, ki nadzira uporabo državne zemlje, naj bi kodeks obnašanja kršilo med letoma 2002 in 2006. Več uradnikov je priznalo, da so uživali mamila in bili vpleteni z zaposlenimi v podjetjih. Eden izmed programskih menedžerjev je imel spolne odnose z dvema podrejenima, eden izmed dvojice pa mu je tudi redno prodajal kokain. "Zaposleni so dejali, da se jim je zdelo, da se morajo družiti s predstavniki podjetij, da bi učinkovito izvajali svoje delovne obveznosti," je dejal Devaney.

Direktor oddelka za nadzor rudnin Randal Luthi je poudaril, da so zaposleni, ki jih omenja poročilo, zlorabili zaupanje javnosti. "Če delate za zvezne oblasti, ameriški ljudje pričakujejo najboljše od vas. Svojega položaja v januarju ne bom zapustil, ne da bi razrešil to vprašanje."

K. T.