Urejeni postroj britanskih vojakov - a z ameriškimi 'roboti' se očitno ne morejo primerjati. Foto: EPA
Urejeni postroj britanskih vojakov - a z ameriškimi 'roboti' se očitno ne morejo primerjati. Foto: EPA
Američani v Iraku ne igrajo po pravilih 'sodelovanja'. Foto: EPA

Visoki britanski oficir v Iraku, polkovnik J.K.Tanner, je opisal svoje ameriške kolege kot "skupino Marsovcev", za katere je dialog "vesoljska stvar", poroča britanski časnik Telegraph, ki objavlja dele dokumentov.

"Brez ozira na naš tako imenovani 'posebni odnos' vidim, da ne obstaja razlika v odnosu do nas in do, denimo, Portugalcev," je povedal Tanner. Ob tem je dodal, da so Britanci izkušali "izjemne težave pri delu z ameriško vojsko in s civilnimi organizacijami, ki so, delno skozi aroganco, delno skozi birokracijo, diktirale le en način - ameriški".

"Zdaj razumem, da sem Evropejec in ne Američan. Uspelo se nam je bolje razumeti z našimi evropskimi in včasih arabskimi partnerji kot z Američani. Evropejci kramljajo med seboj, medtem ko je dialog za ameriško vojsko tuj. Sodelovanje z njimi je, kot da bi imel opravka s skupino Marsovcev."

Diplomatski ukor za ... VB?!
Njegov šef, glavni britanski poveljnik v Iraku, generalmajor Andrew Stewart, poroča, kako je preživel "veliko časa izogibajoč se in zavračujoč" ukaze svojih (ameriških) nadrejenih. General je najmanj enkrat zavrnil izvršitev ukaza, kar je pripeljalo do tega, da so britanskega veleposlanika v Washingtonu Davida Manninga poklicali v State Department na diplomatski ukor, in to tiste vrste, ki se ga po navadi vroča "problematičnim državam", kakršna sta Zimbabve ali Sudan.

Objavljena tajna dokumenta odslikavata spopad med, kot jih opisuje Stewart, ameriškimi poveljniki s svojim "vojaškm pristopom" in njihovimi britanskimi kolegi, ki prisegajo bolj na "pogovor".

Američani ne dovoljujejo oporekanj
Stewart še pravi, da "edina svetovna supersila (ZDA) ne dovoljuje, da se o njihovem stališču sploh podvomi. Pregovaranje je pogosto umazana zadeva". Ob tem je priznal, da so možnosti Velike Britanije, da vpliva na ameriško politiko v Iraku, minimalne.

Zdi se mu neverjetno, da ni niti zavarovane komunikacijske zveze med njegovim štabom v Basri in ameriškim poveljnikom, generalom Rickom Sanchezom v Bagdadu. Po besedah Tannerja jih je Sanchez v sedmih mesecih obiskal le enkrat. Prav tako naj bi se v tem obdobju le enkrat pogovarjal s šefom štaba ameriških sil v Zeleni coni.

Do razkritja zaupnih zapisov pogovorov med britanskim obrambnim ministrstvom in vojaškimi poveljniki, ki so se takrat ravno vrnili z operacij v Iraku (maj 2003 - maj 2004), prihaja dan pred začetkom javnega zaslišanja v okviru preiskave o britanski vpletenosti v iraško vojno. Med vprašanji, ki so pod preiskavo, so tudi britansko-ameriški odnosi, še poroča Telegraph.