Nemška kanclerka je Grčijo nazadnje obiskala leta 2014. Foto: Reuters
Nemška kanclerka je Grčijo nazadnje obiskala leta 2014. Foto: Reuters

Kanclerka je ob tem obljubila Ciprasu konstruktivnejše sodelovanje med državama na tem področju, da se bodo lahko izboljšale razmere, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Dogovor med Evropsko unijo in Turčijo glede zaustavljanja prebežnikov bi morali po besedah kanclerke še naprej učinkovito izvajati, izboljšati pa bi morali tudi razmere v begunskih taboriščih na grških otokih.

Spori zaradi finančne krize zglajeni

Voditelja sta ocenila, da so spori zaradi finančne krize med državama zglajeni. "Stereotipi o lenem Grku in strogem Nemcu so mimo," je dejal Cipras, ki je dodal, da se državi bližata novi dobi sodelovanja, ki bo velikega pomena v tem letu.

Angela Merkel je ob tem pohvalila napore grškega ljudstva v težkih časih finančne krize. Izrazila je prepričanje, da bo Grčiji uspelo samostojno zaprositi za posojila na finančnih trgih in da je to zaupanje vidno tudi v številnih nemških podjetjih, ki vlagajo v Grčijo.

Glede spora med Grčijo in Makedonijo o imenu države je kanclerka pozvala grške politike, naj podprejo poleti sklenjen dogovor. "Ne bom pa se vmešala v notranje zadeve države," je dodala.

Cipras: Volivci naj se uprejo populističnim silam

Cipras pa je pred prihajajočimi evropskimi volitvami pozval še evropske državljane, naj se uprejo populističnim silam, ki da želijo EU vrniti v temne čase.

Grčijo je Angela Merkel nazadnje obiskala leta 2014, še preden je vodenje vlade prevzel Cipras. V Atenah ni bila vedno toplo sprejeta, predvsem zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je za reševanje finančne krize v Grčiji zagovarjala Nemčija.

Tudi tokrat so jo na ulicah Aten pričakali protestniki, a v manjšem obsegu kot ob prejšnjem obisku. Policija je sicer morala uporabiti solzivec, da je razgnala skupino okoli 700 levičarskih protestnikov, ki so skušali doseči vladno četrt.