"Kdor zavrača to solidarnost, mora sprejeti, da bo imelo to posledice, vključno za pogajanja glede prihodnje finančne podpore," je dejala kanclerka o zavračanju beguncev. Foto: Reuters
Viktor Orban
Madžarski premier Viktor Orban prebežnike označuje za grožnjo in nasprotuje njihovemu sprejemu. Foto: EPA

Izjava, del kancleričinega intervjuja za časopis Nordwest Zeitung, objavljenega v petek, nakazuje trši odnos Nemčije do madžarske vlade premierja Viktorja Orbana. Ta sicer nasprotuje dogovoru, po katerem bi vsaka članica EU-ja morala sprejeti delež beguncev, ki so prišli v EU.

"Kdor zavrača to solidarnost, mora sprejeti, da bo imelo to posledice, vključno za pogajanja glede prihodnje finančne podpore," je dejala kanclerka. Ostrejši pristop sledi teden dni pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, na katerih se bo Angela Merkel potegovala za svoj četrti mandat na čelu nemške vlade. Gre za posnemanje stališč njenega socialdemokratskega tekmeca Martina Schulza, ki je že dolgo oster kritik Orbanove politike na področju begunskega vprašanja, poroča Reuters.

Zaustavitev finančne podpore bi lahko imela resne finančne posledice za Madžarsko, ki so ji kohezivni in razvojni skladi močno koristili. Za obdobje 2014-2020 je bilo Madžarski dodeljeno 25 milijard evrov v okviru Evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Sodišče določilo: Članice morajo sprejeti begunce
Najvišje sodišče EU-ja je 6. septembra razsodilo, da morajo članice Unije prevzeti delež beguncev, in tako zavrnilo pritožbe Slovaške in Madžarske glede tega vprašanja. V Evropo je od leta 2015 prispelo več kot 1,5 milijona beguncev in migrantov, med katerimi številni bežijo pred vojnami na Bližnjem vzhodu.

Orban je dal zgraditi ograjo na meji, vztrajanje pri zavračanju prebežnikov pa je osrednji del njegove kampanje pred volitvami prihodnje leto.