Hekerji in prebivalci Veracruza, ki imajo dovolj mamilarske vojne, se pripravljajo na spopad z okrutnim kartelom vojaških specialcev, ki so strah in trepet Mehike. Foto: EPA
Hekerji in prebivalci Veracruza, ki imajo dovolj mamilarske vojne, se pripravljajo na spopad z okrutnim kartelom vojaških specialcev, ki so strah in trepet Mehike. Foto: EPA
Anonymous
Neenotna hekerska skupina Anonymous je zaslovela z napadi na spletne sisteme PayPala, MasterCarda, Vise in Scientološke cerkve. Foto: MMC RTV SLO
Mehiška vojna proti mamilom - spomin na 40 tisoč žrtev mamilarske vojne
V mehiški mamilarski vojni poteka vrsta krvavih konfliktov: vojska in policija proti kartelom, karteli med seboj in karteli proti prebivalstvu. V slabih 5 letih je bilo ubitih že več kot 43 tisoč ljudi, od tega v zadnjih dveh več kot 25 tisoč. Foto: EPA
Mehiška mamilarska vojna
Zemljevid razdeljenosti Mehike na kartele in osnovne poti mamil, katerih cilj so ZDA. Pacifiško obalo obvladuje kartel Sinaloa, atlantsko pa Los Zetas. (kliknite za povečavo) Foto: Stratfor

Se bo skupina z močnimi virtualnimi orožji res zapletla v odkrit spopad z najbolj krutim mehiškim kartelom? Del odgovora bomo izvedeli v soboto, ko se izteče rok, ki ga je skupina Anonymous Veracruz postavila kartelu Los Zetas, da izpustijo njihovega člana. V nasprotnem primeru bodo hekerji objavili imena, fotografije in naslove sodelavcev kartela, ki ustrahuje Mehiko.

V boj ne z orožjem, temveč z imeni in naslovi
6. oktobra
je bil na Youtubu objavljen značilni video skupin, ki so del omrežja Anonymousa, vsebina pa je bila zelo netipična. Glas za masko Guya Fawkesa, ki je govoril španščino s kastiljskim naglasom, a z uporabo mehiških slengovskih besed, je zagrozil kartelu Los Zetas z "vojno", če v mesecu dni njihov sodelavec iz Veracruza ne bo izpuščen (celoten video v španščini si oglejte pod besedilom).

"Za zdaj ne bomo objavili slik in imen taksistov, novinarjev ali časopisov niti policistov, ki sodelujejo z Los Zetasom. Toda če bo treba, jih bomo objavili skupaj z naslovi, da vidimo, ali jih bo vlada potem aretirala. Ne moremo se braniti z orožjem, toda lahko se z njihovimi avtomobili, domovi, lokali in drugim, kar posedujejo. To ne bo težko. Vsi vemo, kdo so in kje so," grozi glas izza maske.

Glavni generatorji mamilarske vojne
Los Zetas
je kartel, ki je odgovoren, da je mehiška mamilarska vojna postala najbolj smrtonosen spopad zadnjih let. Od uradnega začetka vladne vojne proti kartelom decembra 2006 do oktobra 2011 je umrlo že več kot 43 tisoč ljudi, samo letos devet tisoč.

Z-ji, kot bi lahko prevedli ime združbe, so začeli kariero kot vojaško krilo Zalivskega kartela, ki je obvladoval trgovino z mamili, ljudmi in orožjem ob večini obale Mehiškega zaliva. Los Zetas je leta 1999 ustanovil prebežnik iz elitnih enot mehiške vojske. Arturo Guzman Decena je okoli sebe zbral 30 pripadnikov GAFE-ja, mehiških specialcev, ki so jih večinoma izurile ameriške oblasti ravno za boj proti mamilarskim kartelom.

Nezvesti vojaki brez milosti
Los Zetas (ime so dobili po kodnih imenih, ki so jih prinesli iz vojske) so bili dolgo udarna pest Zalivskega kartela, ki je z njihovo pomočjo pometal s konkurenčnimi karteli. Februarja 2010 pa se je zgodil preobrat in Los Zetas so se dokončno osamosvojili, pri tem pa zasedli večino območja nekdanjih gospodarjev. Posledica tega je bil izbruh najbolj krvavega dela mehiške mamilarske vojne, saj je od preobrata do danes umrlo okoli 25 tisoč ljudi.

V Veracruzu, osrednjem mehiškem mestu ob atlantski obali, so v zadnjih mesecih potekale številne trosilne akcije pamfletov, ki so v imenu Anonymousa razkrivale korupcijo oblasti in povezanosti s kartelom Los Zetas. Pamflete in njihovo prikrito razpečevanje so organizirali prek spleta in socialnih medijev. Prav pri tem pa naj bi se zgodila omenjena ugrabitev, zaradi katere zdaj Anonymous napoveduje "vojno" kartelu.

Smrtonosnost podatkov zagotovljena
Objava videa je obšla večino občil do konca oktobra, ko je nanjo opozorilo priznano podjetje Stratfor, ki analizira obveščevalne podatke in poročila o svetovnih konfliktih. "To je videti kot grozljivka iz petdesetih let: Volkodlak proti Frankesteinu. To sta nekompatibilni stvaritvi, ki se bojujeta na različne načine," predsednik Stratforja Scott Stewart opisuje morebiten spopad hekerjev z morilskim kartelom.

Stewart opozarja, da sovražni karteli samo čakajo na morebitna razkritja članov in podpornikov Los Zetas, ki bi jih to dejansko spravilo v smrtno nevarnost, hkrati pa bi tudi člani Anonymousa postali tarča kartela, ki so mu grozljivi poboji, tudi množični, priljubljen način zastraševanja mehiške javnosti.

Ker Anonymous ni hierarhično vodena skupina, se je na spletu pojavilo več zanikanj groženj, hkrati pa tudi potrditev, da se je v Veracruzu organizirala skupina, ki želi zaradi nesposobnosti vlade, vojske in policije prevzeti pobudo v boju s karteli. Po informacijah aktivistov Anonymousa, ki so "stali" za napadi na ameriške banke, naj bi Mehičani oklevali zaradi morebitnih posledic.

Kartelov virtualnost ne ustavi
Da se je vojna v Mehiki že prepletla z virtualnim svetom, dokazuje primer dvojnega umora pred nekaj tedni. Z mosta nad avtocesto na severu Mehike sta viseli dve izmaličeni trupli, na katerih sta bili pripeti sporočili: "Objavi na spletu kaj, kar nam ni všeč, in boš naslednji!" in "Dobili te bomo!" Primer je tako kot tisoči drugih neraziskan, jasno ni niti, kdo sta žrtvi, niti, kateri kartel je odgovoren za zločin.

Zdaj se čaka na 5. november in nadaljnje korake Anonymousa iz Veracruza. V pripravljenosti so tako oblasti kot konkurenčni karteli in predvsem Los Zetas.

Video: Grožnja skupine Anonymous Veracruz kartelu Los Zetas