Naj vas nasmeh maske ne zavede - kot zgovorno pove napis na letaku, protestniki niso srečni. Foto: EPA
Naj vas nasmeh maske ne zavede - kot zgovorno pove napis na letaku, protestniki niso srečni. Foto: EPA
Guy Fawkes v Ljubljani. Foto: BoBo
Protesti so se z Wall Streeta zdaj preselili še v 82 držav sveta. Foto: EPA

A če so bile revolucionarne ikone navadno markantne in navdihujoče osebnosti, je tokrat to prvič - maska. Na maski markantnih potez in ust, raztegnjenih v širok nasmeh, je upodobljen obraz Guyja Fawkesa, slavno pa so jo naredil strip in spletni anarhisti pod imenom Anonymous (Anonimnež).

Guy Fawkes je bil zarotnik, ki je 5. novembra 1605 nameraval pognati v zrak britanski parlament. Guy, s pravim imenom Guido, je bil na čelu skupine rimskih katolikov, ki so se namerili ubiti kralja Jakoba I. Slabo organizirano zaroto so na koncu preprečili, zarotnike pa prijeli in okrutno kaznovali z obešenjem, utopitvijo in razčetverjenjem.

Nostradamovski strip
Celotno akcijo so kasneje oklicali za "Gunpowder plot" (Smodniška zarota), lik Guyja Fawkesa pa je zavzel pomembno mesto v takrat nastajajoči protestantski "mitologiji". Še danes 5. novembra v Angliji obhajajo "dan Guyja Fawkesa", na katerega gorijo kresovi, nebo razsvetljujejo ognjemeti, seveda pa zažgejo tudi lutko, ki predstavlja Fawkesa.

A vse to je bilo na ravni ljudskih veselic. Do leta 1982. Takrat se namreč pojavi strip V for Vendetta slovitega Alana Moora in Davida Lloyda. Zgodba, zastavljena kot antiutopija fašistične in nadzorovane države, gledano z današnjega vidika, deluje preroško. Sam Moore, ko govori o Vendetti, resignirano priznava: "Hotela sva prikazati moderno fašistično državo in sva se genialno domislila, da bi imela taka država na vsakem koraku kamere. Nekaj let kasneje sva osuplo gledala postavljanje CCTV-kamer po ulicah naših mest."
Neznanec z masko
V središču Moorovih romanov je neznanec, ki se brutalno in slepo dvigne proti enako brutalnemu in slepemu sistemu. Nad fašizem se spravi z anarhijo, v kar so vračunane tudi človeške žrtve. In neznanec ves čas nosi masko Guyja Fawkesa.
Leta 2006 so posneli istoimenski film z Natalie Portman in Hugom Weavingom, ki je malce spremenil smisel stripa, a prav zaradi filma je masko spoznal ves svet. Leta 2008 so Guyjevo masko nato prevzeli spletni anarhisti, znani pod imenom Anonymous.
Tako so se zdaj v eni skupni točki našle tri zgodbe: zgodba Guyja Fawkesa iz leta 1605, zgodba Alana Moora iz leta 1982 (in film iz leta 2006) ter zgodba o revoluciji proti nepravičnemu sistemu.

Ironija maske
Je pa zanimiv podatek, da se maske, ki so jih že pred aktualnimi protesti uporabljali Anonymousovi privrženci, že nekaj let odlično prodajajo (okoli 100.000 letno) in so v samem vrhu najbolj prodajanih mask na ameriškem, nemškem in britanskem Amazonu. Izdeluje jih podjetje Rubies Costume Company, a po licenci medijskega konglomerata Time Warner, ki je tudi financiral film V for Vendetta. V ceni vsake od mask je tako vračunana tudi licenčnina za uporabo podobe iz filma.

Time Warner si skupina hekerskih aktivistov Anonymous sicer še ni vzela za uradno tarčo, je pa vseeno ironično, da podporniki skupine z nakupi mask financirajo eno največjih svetovnih medijskih hiš, je pred časom poročal Guardian.

V spodnji galeriji še nekaj zamaskiranih podob z včerajšnjih svetovnih protestov proti fašizmu kapitalizma. Med njimi so nekatere tudi iz slovenskih mest.