Nemške oblasti niso še komentirale javne objave imen in naslovov ljudi, ki so dejavni na neonacističnem spletnem prizorišču. Foto: MMC RTV SLO
Nemške oblasti niso še komentirale javne objave imen in naslovov ljudi, ki so dejavni na neonacističnem spletnem prizorišču. Foto: MMC RTV SLO

Portal nazi-leaks.net je delo nemške skupine iz hekerskega gibanja Anonymous, ki je decembra registriralo omenjeno domeno. Z novim letom se je začel napad na neonacistične portale in strežnike, pri čemer so blokirali 15 portalov, povezanih s sporno nemško nacionalno demkoratsko stranko (NPD), ki si jo v Nemčiji prizadevajo prepovedati.

Na portalu je objavljenih več seznamov imen domnevnih neonacistov s poštnimi naslovi in tudi elektronskimi naslovi. Med objavljenimi imeni so nemški mediji izpostavili priznanega novinarja Petra Scholla - Latourja, ki je znan po reportažah in poročanju iz vojn po svetu že od Vietnama dalje.

Hekerji so operacijo poimenovali Blitzkrieg po zloglasnem principu bliskovitega vojskovanja, na katerega je prisegel nacistični Hitlerjev režim. Na spletni strani so objavili tudi imena ljudi, ki kupujejo v trgovinah s skrajno desničarskim materialom oziroma oblačili ali pišejo za nemško skrajno desno glasilo Junge Freiheit (Mlada svoboda).

Med objavljenimi imeni neonacistov prevladujejo Nemci, po pisanju Siola in Dnevnika pa so med njimi tudi posamezniki iz Slovenije. Enega izmed Slovencev na seznamu so pred časom povezovali s hudodelsko združbo Buli, ki se je ukvarjala s preprodajanjem nedovoljenih substanc, elektronska naslova vsaj dveh Slovencev na seznamu pa sta povezana z neonacistično mrežo Blood and Honour, piše Dnevnik.