Apple ne želi slediti sodni odločbi in pomagati FBi-ju. Foto: Reuters
Apple ne želi slediti sodni odločbi in pomagati FBi-ju. Foto: Reuters
FBI
V primeru zahtevnega gesla bo FBI imel velike težave z razvozlavanjem. Foto: Reuters

FBI skuša priti do podatkov na Farookovem službenem telefonu, vendar ne pozna gesla in telefon je nastavljen tako, da se po desetih neuspešnih poskusih izbriše ključ, ki omogoča dekripcijo podatkov. Ameriški zvezni preiskovalni urad zdaj od Appla ne zahteva, da mu odklene telefon, temveč, da mu priskrbi program, ki bo omogočal naložitev iz spomina telefona in ki bo onemogočil števec poskusov, piše spletni portal Wired.

Na ta način bi FBI lahko poskušal odkleniti napravo, gre za iPhone 5c z naloženim operacijskim sistemom iOS9, brez omejitve poskusov in brez strahu pred brisanjem enkripcijskega ključa oz. izgube podatkov.

Applov prvi mož Tim Cook se je po poročanju Reutersa že odzval, rekoč, da zahtevi sodišča nasprotujejo. Pri tem je opozoril, da zahteva ogroža varnost njihovih strank, posledice pa bodo segale precej čez meje konkretnega primera.

Čas ni njihov zaveznik
Matt Blaze
, profesor računalništva in kriptograf na pensilvanski univerzi, pa je za Wired predstavil zanimiv preobrat, ki ga zgodba prinaša. FBI zadnje mesece vztrajno ponavlja, da izgubljajo obveščevalne zmožnosti, ker jim podjetja, kot je Apple, ne želijo odpreti zadnjih vrat v svoje naprave. A po Blazovih besedah so z zahtevo po posebej ukrojenem programu kar naenkrat postali veliko iznajdljivejši, kot so javnost poskušali prepričati, da v resnici so. Dodal je, da FBI verjetno računa, da bo Farookovo geslo, tako kot velika večina gesel, dokaj šibko, zato je precej verjetno da bodo v svojih poskusih uspešni.

Vendar se v primeru, da Apple lahko zagotovi tovrsten program, postavi še eno vprašanje. Mar ne bi mogli tega storili tudi drugi računalniški strokovnjaki, je opozoril Blaze.

Matthew Green z univerze John Hopkins pa je za Wired izpostavil še tehnični vidik lomljenja gesel na silo. Apple je namreč med posameznimi poskusi vpisa gesel kot varnostni mehanizem vnesel 80-milisekundno zakasnitev. V primeru šibkega gesla ta ne bi predstavljala ovire. Če pa se izkaže, da je geslo močno, bo trajalo leta, preden ga lahko ugotovijo, je dejal.

Spomnimo, 2. decembra lani sta zakonca Rizwan Farook in Tashfeen Malik v San Bernardinu izvedla strelski napad, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi, 22 pa težje ranjenih.