Za bleščečo zunanjostjo Appla se skrivajo temne zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za bleščečo zunanjostjo Appla se skrivajo temne zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Z največ očitki na svoj račun se spopada tovarna Foxconn. Foto: Reuters
Delavniki so dolgi ... Foto: EPA
... življenjski pogoji pa nemogoči. Foto: EPA
Svojci žrtev zahtevajo odgovore. Foto: EPA

Apple se je v zadnjih letih znašel pod vse večjimi pritiski zaradi delovnih razmer, v katerih nastajajo njegovi najbolj prodajani izdelki, kakršna sta iPod in iPhone, zato je zdaj sklical ocenjevalce iste organizacije, ki je bila leta 1998 ustanovljena za izkoreninjenje "švicfabrik" v tekstilni industriji.


Poteza je priznanje, da je Applov lastni sistem nadziranja dobaviteljev pogorel pri izkoreninjanju zlorab, negativna publiciteta, ki obkroža kitajske podružnice podjetja, pa grozi, da bo povzročila bojkot njegovih izdelkov.

Preiskave v zloglasnem Foxconnu
Inšpektorji Zveze za pravično delo (FLA) so delo začeli v torek v zloglasni Foxconnovi tovarni blizu mesta v razcvetu Šendžen, kjer izdelujejo iPade. Leta 2010 je bilo v tej tovarni, znani kot Foxconn City, kar 13 samomorov ali poskusov samomora in javnost je postala pozorna. Prve izsledke preiskave bodo objavili marca.
Iz Appla so sporočili, da so vsi njegovi dobavitelji privolili v sodelovanje s FLA, njihovi zaposleni pa da bodo z inšpektorji lahko svobodno govorili. FLA namerava zaposlene povprašati o delovnih in življenjskih razmerah, o zdravju in varnosti, plačilu in delavniku. Ekipa bo tudi pregledala tovarne in spalnice.

APPLE NA KITAJSKEM - OBTOŽBE:
- Julija 2009 je Foxconnov uslužbenec skočil s stanovanjskega bloka, potem ko je izgubil iPhonov prototip. V naslednjih dveh letih je še najmanj 18 zaposlenih v podjetju skušalo storiti samomor ali pa so bili pri tem uspešni.
- Leta 2010 je 137 delavcev tovarne Sudžov zbolelo, potem ko so jim ukazali uporabo strupene kemikalije n-hexane za čiščenje iPhonovih zaslonov.
- Maja 2011 so bili v eksploziji v Foxconnovi tovarni v Čengduju ubiti štirje delavci, 18 pa jih je bilo ranjenih. Kitajski aktivisti trdijo, da so Apple opozarjali na nevarne razmere v tovarni.
- Decembra 2011 je bilo poškodovanih 61 delavcev v eksploziji plina v tovarni Riteng Computer Accessory Co v Šanghaju.
- Zaposleni tudi navajajo, da so mnoge od Foxconnovih spalnic, kjer živi 70.000 delavcev, prenatrpane - v trisobnem stanovanju naj bi tako namestili kar 20 ljudi.

"Piarovski trik"
A borci za kitajske delavce so nemudoma kritizirali podjetje, češ da izvaja vajo v odnosih z javnostjo, namesto da bi delavce dejansko razbremenila dolgih delavnikov, krutih upravnikov in varnostnih težav, ki so pripeljali do usodnih nesreč na delovnem mestu, nekatere zaposlene pa prignali celo do samomora.
"Kakšne so delovne razmere v tovarnah, že vemo," je dejal Fan Juan, aktivist organizacije China Labour Watch. "Kar mora Apple zdaj storiti, je ukrepati, da bi rešili njihove težave. Pri tej potezi ne gre zares za reševanje težav, ampak bolj za vzbujanje pozornosti in obnavljanje pozitivne podobe podjetja."

Nemogoče razmere
Na Apple se je vsul plaz kritik, češ da je svojega velikana potrošniške elektronike zgradil na plečih izkoriščanih delavcev, od katerih mnogi zaslužijo pičlih 40 centov na uro. Uslužbenci v nekaterih poslovalnicah se pritožujejo nad 10-urnimi delavniki z le enim odmorom, in da morajo stati tako dolgo, da jim noge zatečejo. Poleg tega sta bili lani v Applovih tovarnah tudi dve smrtonosni eksploziji.

Apple po smrti ustanovitelja Steva Jobsa oktobra lani vodi Tim Cook, ki ga imajo za arhitekta njegove fleksibilne dobavne verige, ki je osrednjega pomena za Applovo sposobnost spreminjanja naprav iz koncepta v množično proizvodnjo v le nekaj mesecih. Cook se je tudi še posebej posvetil proizvodnji izdelkov po kar najnižjih možnih stroških, kar je eden od razlogov, da so Applovi dohodki med največjimi v tehnološki industriji.