Zunanji ministri Arabske lige so po pričakovanjih potrdili sankcije, ki so jih oblikovali finančni ministri držav članic. Foto: EPA
Zunanji ministri Arabske lige so po pričakovanjih potrdili sankcije, ki so jih oblikovali finančni ministri držav članic. Foto: EPA
Damask
V Damasku se na ulicah še vedno zbirajo množice privržencev predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Za sankcije se je izreklo 19 od 22 držav članic Arabske lige. Katarski zunanji minister Hamad bin Džasim Al Tani, katerega država predseduje Arabski ligi, je na novinarski konferenci dejal, da se je za sankcije izreklo 19 od 22 držav članic organizacije. Proti sta bila Libanon in Irak. Tokratni ukrep Arabske lige je prvi te vrste proti kaki arabski državi.

Al Tani je ob tem ponovil, da namen sankcij ni prizadeti sirsko ljudstvo, ampak sirski režim, kar so na zasedanju v soboto sicer že potrdili tudi finančni ministri Arabske lige. Ti so na srečanju v Kairu pripravili predlog sankcij in ga nato posredovali zunanjim ministrom lige, ki so ga v nedeljo potrdili.

Sankcije med drugim predvidevajo prepoved potovanja sirskih vladnih predstavnikov v arabske države in zamrznitev njihovega premoženja v državah članicah Arabske lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko in umik investicij iz Sirije. Ministri so se zavzeli tudi za ustavitev komercialnih letov sirske državne letalske družbe v katero izmed članic Arabske lige.

Finančni ministri so jasno poudarili, da so sankcije usmerjene proti režimu predsednika Asada in ne proti sirskemu ljudstvu.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi je dejal, da je organizacija pripravljena ponovno preučiti sankcije, če bo Sirija uresničila načrt Arabske lige, sprejet v začetku novembra, ki med drugim predvideva prihod mednarodnih opazovalcev v državo in umik vojske iz sirskih mest.

Sirski zunanji minister Valid Al Mualem je v pismu Arabski ligi v času zasedanja finančnih ministrov v Kairu organizacijo obtožil, da se vmešava v notranje zadeve Sirije. Zapisal je, da skuša Arabska liga z vpoklicem mednarodnih opazovalcev internacionalizirati konflikt v Siriji.

Sirija se je znašla pod vse večjim mednarodnim pritiskom, da naj ustavi nasilje nad protirežimskimi protestniki, ki je od sredine marca letos po podatkih Združenih narodov zahtevalo že več kot 3.500 življenj. Samo v nedeljo naj bi bilo v Siriji ubitih 11 ljudi, od teh šest na območju Homsa, ki je že več tednov tarča napadov varnostnih sil, ki skušajo tam zlomiti nasprotnike režima.

Sirija ignorirala ultimat Arabske lige
Arabska liga je že na vrhovnem zasedanju organizacije 12. novembra letos suspendirala članstvo Sirije v organizaciji, dokler predsednik Al Asad ne bo uveljavil mirovne pobude, ki jo je predlagala Arabska liga in v katero je sirski predsednik tudi privolil, da bi ustavili krvave proteste.

Takrat je napovedala tudi nove sankcije proti Siriji, če ne bo spoštovala dogovora, in ji dala ultimat, da mora dovoliti prihod 500 mednarodnih opazovalcev v državo, ki bi nadzorovali umik sirske vojske iz mest ter ugotavljali morebitne kršitve človekovih pravic. Sirija je ultimat ignorirala, nasilje v državi pa se nadaljuje.

Francija predlaga humanitarni koridor
Francija je pred dnevi predlagala, da bi vzpostavili humanitarni koridor, prek katerega bi lahko nemoteno dostavljali hrano in zdravila civilistom, kar je zdaj zaradi vojaških operacij nemogoče. Zunanji minister Alain Juppe je dejal, da načrt ne bi vključeval vojaškega posredovanja, da pa bi konvoje po vsej verjetnosti morala nadzorovati tudi vojska.