Sirski režim je organiziral množične proteste proti sklepu Arabske lige, a marsikje so se sprevrgli v protest proti režimu. Foto: Reuters
Sirski režim je organiziral množične proteste proti sklepu Arabske lige, a marsikje so se sprevrgli v protest proti režimu. Foto: Reuters
Ruski patriarh Kiril in sirski predsednik Bašar al Asad
Sirski predsednik Bašar Al Asad je v nedeljo sprejel ruskega pravoslavnega patriarha Kirila. Rusija je tudi država, ki nasprotuje novim sankcijam ZN-ja proti Siriji. Foto: Reuters
Protirežimski shod v bližini Homsa
Protestniki proti baasističnemu režimu družine Al Asad se zbirajo pod staro sirsko zastavo, pod katero si je država leta 1946 tudi pridobila neodvisnost. Foto: Reuters

Turčija, ki seveda ni članica Arabske lige, se je že burno odzvala in posvarila režim predsednika Bašarja Al Asada pred nadaljnjimi provokacijami. Sirija in Turčija že dolga desetletja sobivata z nelagodjem, občasno odnosi zdrsnejo pod ledišče, nekajkrat pa sta bili državi zaradi kurdskega vprašanja in spora glede vodnih virov celo na robu vojaškega spopada.

Zunanji minister že sprejel opozicijo
V Carigradu je zdaj tudi središče sirske opoziciji in zaradi tega je bilo turško veleposlaništvo tudi najverjetneje tarča provladnih protestnikov, ki so jim varnostne sile v glavnem mestu pustile proste roke pri napadih na diplomatska predstavništva. Turška vlada, ki se do zdaj uradno ni želela vmešavati v vstajo proti baasističnemu režimu, se je hitro odzvala. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je tako v nedeljo popoldne v Ankari že sprejel predstavnike sirske opoziciji, pred tem pa je turške državljane še pozval, naj ne potujejo v Sirijo, razen v nujnih primerih.

Napada na diplomatska predstavništva
Potem ko se je v znak nasprotovanja odločitvi Arabske lige, ki je v Kairu v soboto suspendirala Sirijo zaradi nasilnega zatiranja protirežimske vstaje, pred veleposlaništvom Savdske Arabije v Damasku ponoči zbralo več sto ljudi in ga obmetavalo s kamenjem, jih je nekaj celo vdrlo na območje veleposlaništva. Dele veleposlaništva so oplenili ter povzročili škodo. Podobno se je zgodilo tudi na veleposlaništvu Katarja. Obe državi sta veleposlanika in večino osebja v znak protesta zaradi nasilja nad uporniki že poleti umaknila.

Arabska liga povabila opozicijo v Kairo
Protesti so se zvrstili, potem ko je Arabska liga na izrednem zasedanju v soboto odločila, da bo Sirijo suspendirala, dokler sirski predsednik Bašar Al Asad ne bo uresničil načrta Arabske lige o končanju osem mesecev trajajočega nasilja, ki je zahtevalo že več kot 3.500 življenj. Proti Siriji je napovedala tudi uvedbo gospodarskih sankcij in pozvala arabske države k odpoklicu veleposlanikov iz države.

Odločitev je podprlo 18 držav, v veljavo pa bo stopila v sredo. Proti sta bila Libanon in Jemen, pa seveda tudi Sirija, Irak pa se je glasovanja vzdržal. Arabska liga je pozvala sirsko vojsko k ustavitvi nasilja, hkrati pa je pozvala sirsko opozicijo, da se v Kairu uradno sestane z arabskimi državami in predstavi svoj načrt za prehodno obdobje.

Mednarodna skupnost podprla Arabsko ligo
Odločitev je že pozdravila Evropska unija, pa tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je pri tem dejal, da suspendiranje kaže na "vse večjo diplomatsko izolacijo režima, ki sistematično krši človekove pravice in zatira miroljubne proteste". Sklep je podprl tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je Damask pozval k upoštevanju poziva Arabske lige. Nasilje nad civilisti naj se konča takoj, pri tem pa naj se uresniči načrt Arabske lige za umiritev razmer.

Načrt, ki ga je režim v Damasku sprejel 2. novembra, kljub temu pa nadaljeval nasilje nad civilisti, predvideva, da režim v dveh tednih iz mest umakne vojsko, konča vsakršno nasilje v državi, izpusti politične zapornike ter vstop v državo dovoli neodvisnim opazovalcem in tujim novinarjem.