Med 40 pridržanimi so jih aretirali 12. Foto: Reuters
Med 40 pridržanimi so jih aretirali 12. Foto: Reuters
Med racijami niso našli orožja ali razstreliva. Foto: Reuters
Belgijska policija je v sredo prejela opozorilno obvestilo, da naj bi bila iz Sirije v Evropo namenjena skupina islamistov. Foto: Reuters
Preplah v Belgiji

Ponoči je bilo izvedenih okoli 40 hišnih preiskav. Med racijami niso našli orožja ali razstreliva.

Po navedbah tožilstva so na zaslišanje odvedli 40 ljudi, od katerih so jih 12 aretirali. Preiskovalni sodnik naj bi predvidoma danes odločil o njihovi usodi. Več podrobnosti tožilstvo ni razkrilo. Zaradi evropskega nogometnega prvenstva v Franciji je po vsej Evropi so toliko bolj razširjena skrb za varnost. Po poročanju flamske televizije VTM naj bi osumljenci načrtovali napad tudi med tekmo belgijske reprezentance v Franciji. Danes je sicer v Bordeauxu tekma med Belgijo in Irsko ob 15.00, v sredo v Nici pa med Švedsko in Belgijo.

Napad na policista
V torek je Larossi Abballa (25), ki je zaprisegel skrajni islamski skupini Islamska država (IS), ubil policista Jean-Baptista Salvainga (42), nato pa v hiši še njegovo soprogo Jessico Schneider (36), tudi policistko. Njun triletni sin je napad preživel, zaradi šoka pa so ga morali odpeljali v bolnišnico. Napadalca so posebne policijske enote po večurnem obleganju doma žrtev ubile.

Žalovanje v Franciji
Francoski policisti so se danes po vsej državi z minuto molka poklonili policijskemu paru, ki ga je v ponedeljek zvečer v okolici Pariza ubil moški, ki je obljubil zvestobo skrajni Islamski državi. Francoski predsednik Francois Hollande se je udeležil žalne slovesnosti pred poslopjem francoskega notranjega ministrstva v središču Pariza. Po vsej Franciji potekajo žalne slovesnosti.

"EP 2016 bo pokopališče," je dejal napadalec v videoposnetku, ki ga je objavil na družbenih omrežjih in ki ga je posnel v hiši umorjenih policistov. V videoposnetku je priznal oba umora, obljubil zvestobo vodji Islamske države Abu Bakru A Bagdadiju ter pozval druge muslimane k nasilju.

Skupina džihadistov naj bi bila na poti v Evropo
Belgijska policija je nato v sredo prejela opozorilno obvestilo, da naj bi bila iz Sirije v Evropo na poti skupina islamistov, ki naj bi se nato razdelila v dve skupini; ena naj bi se odpravila proti Franciji, druga v Belgijo. Belgijski časopis Le Soir je zapisal, da bi bili lahko potencialna tarča obiskovalci lokalov, ki si po televiziji ogledujejo tekme.

V Franciji od terorističnih napadov 13. novembra lani, ko je bilo ubitih 130 ljudi, še vedno veljajo izredne razmere. V Belgiji še vedno velja druga najvišja stopnja ogroženosti, saj razmere po terorističnih napadih v Bruslju 22. marca, v katerih je bilo ubitih več kot 30 ljudi, ostajajo napete.

Preplah v Belgiji