Napade naj bi izvedli v Belgiji in Franciji, kjer trenutno poteka evropsko nogometno prvenstvo Euro 2016. Foto: EPA
Napade naj bi izvedli v Belgiji in Franciji, kjer trenutno poteka evropsko nogometno prvenstvo Euro 2016. Foto: EPA
Pulse
Pred štirimi dnevi je napadalec Omar Mateen v nočnem klubu Pulse v Orlandu na Floridi ubil 49 ljudi, pred napadom pa prisegel zvestobo IS-ju. Foto: Reuters

Belgijska protiteroristična enota je po poročanju časopisa La Derniere-Heure (DH) prejela opozorilo, da so borci IS-ja zapustili Sirijo pred tednom in pol. Borci naj ne bi imeli dokumentov in naj bi bili oboroženi. V Evropo naj bi prišli skozi Turčijo in Grčijo, nato pa naj bi se razdelili v dve skupini: ena naj bi izvedla napade v Belgiji, druga v Franciji. Potencialne tarče v Belgiji naj bi bili nakupovalni centri, restavracije s hitro hrano in policijske postaje.

Natančnih ciljev napada v Franciji, kjer na desetih stadionih po vsej državi poteka evropsko nogometno prvenstvo Euro 2016, ni. Evropski spektakel, ki bo trajal do 21. julija, si bo na 51 tekmah ogledalo okoli 2,5 milijona ljudi.

Dva teroristična napada v enem tednu
Novica je prišla v javnost le dva dni po tem, ko je v pariškem predmestju Magnanville 25-letni Larrossi Abballa v noči na ponedeljek z nožem ubil policista in njegovo ženo. Pred napadom, ki so ga oblasti označile za teroristično dejanje, je objavil posnetek, v katerem je dejal, da bo evropsko prvenstvo spremenil v "pokopališče". Policisti so napadalca, ki je bil član IS-ja, ubili, v torek popoldan pa so aretirali tri ljudi, ki bi bili lahko povezani z napadom. Pred štirimi dnevi pa je napadalec Omar Mateen v gejevskem klubu v Orlandu na Floridi ubil 49 ljudi, pred napadom pa prisegel zvestobo IS-ju.

Iz belgijske službe za ocenjevanje terorističnih groženj (Ocam) pa so sporočili, da se informacije v medijih pojavljajo brez konteksta. "Kot takšne neposredno ne vplivajo na trenutno stopnjo ogroženosti," so zapisali. Za oceno stopnje teroristične ogroženosti je treba številne informacije, ki jih je Ocam prejel, "analizirati in jih dati v kontekst", so še sporočili.

V Belgiji druga stopnja ogroženosti
V Belgiji so stopnjo teroristične ogroženosti dvignili na četrto najvišjo po napadih v Parizu 13. novembra lani, ko je bilo ubitih 130 ljudi in ko je samomorilski napadalec 22. marca na belgijskem letališču ubil 32 ljudi. Po nekaj dneh so stopnjo ogroženosti dvignili na drugo najvišjo, kar pomeni, da je napad mogoč in verjeten. Po napadih je belgijska policija priprla več osumljencev.