Protestniki so pred prihodom princa Williama na Falklande takole protestno zažgali britansko zastavo pred veleposlaništvom Velike Britanije v Buenos Airesu. Foto: EPA
Protestniki so pred prihodom princa Williama na Falklande takole protestno zažgali britansko zastavo pred veleposlaništvom Velike Britanije v Buenos Airesu. Foto: EPA
Argentince je zmotilo, da prihaja princ William na otoke v uniformi in ne kot civilist. Foto: EPA

Argentinske oblasti so v petek objavile, da je po njihovih podatkih Velika Britanija v južni Atlantik, nedaleč od spornih Falklandskih otokov, poslala podmornico Vanguard. Argentinski zunanji minister Hector Timmerman je novinarjem v Združenih narodih zatrdil, da je bila jedrsko oborožena podmornica namenjena okrepitvi britanskih sil na Falklandih. HMS Vanguard je ena od štirih britanskih podmornic, opremljena z jedrskimi izstrelki.
Timmerman je navedel še, da je Argentina po diplomatskih kanalih od Velike Britanije zahtevala pojasnilo, a da za zdaj London informacije ne želi niti potrditi niti ovreči. Z vstopom Vanguarda na območje Falklandov bi Britanija prekršila sporazum iz Tlatelolcoja, ki prepoveduje jedrsko oboroževanje v Južni Ameriki in na Karibih, sklenjen prav z namenom nastanka območja brez najsmrtonosnejšega orožja.

"Oblasti ne komentirajo"
Britanski veleposlanik v ZN-u Mark Lyall Grant je pozneje javnosti sporočil, da "oblasti ne komentirajo premikanja jedrskega orožja in podmornic". "Ne vem, kako Timmerman ve za podmornice. Jaz prav gotovo ne vem. Cela poanta jedrskih podmornic je, da se pomikajo po svetu, ne da bi kdor koli vedel, kje so. Prav to jih dela strah vzbujajoče," je dodal Grant. Kar pa se tiče sporazuma iz Tlatelolcoja, pojasnjuje, da ta ne bo prekršen vse, dokler jedrske podmornice niso v argentinskih vodah.

Novo zaostrovanja odnosov med obema državama se pojavlja ravno pred 30. obletnico falklandske vojne. Glavni vzrok spora niso otoki sami, na katerih je več ovac kot ljudi, temveč bogato ribolovno območje ter podmorska nahajališča plina in nafte.
Timmerman je izjavil še, da je Argentina privolila v to, da bi bil posrednik v sporu generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, a Grant trdi, da se nima o čem pogovarjati. "Mi nismo tisti, ki so začeli to verbalno vojno. No, če pride do poskusa, da se izkoristi 30. obletnica falklandske vojne, bomo seveda branili svoj položaj in to z vsemi silami," je še sklenil Grant.
Kirchnerjeva kritična tudi do princa Williama
Je pa že prejšnji teden argentinska predsednica Cristina Kirchner Veliki Britaniji očitala militarizacijo južnega Atlantika in napovedala, da bo Argentina pri ZN-u vložila uradno tožbo, češ da ta militarizacija predstavlja veliko nevarnost za mednarodno varnost.

Kirchnerjeva je bila kritična do odločitve Velike Britanije, da bo na Falklandske otoke na jugu Atlantskega oceana napotila britansko vojaško ladjo HMS Dauntless, prav tako pa je kritizirala napotitev britanskega princa Williama kot pilota helikopterja za reševanje na otoke. "Želeli bi ga videti v civilnem oblačilu in ne v vojaški uniformi," je dejala.