Argentinska predsednica je kritizirala Veliko Britanijo. Foto: EPA
Argentinska predsednica je kritizirala Veliko Britanijo. Foto: EPA
Falklandski otoki
Falklandski otoki oz. Malvinski otoki so bili pred 30 leti prizorišče vojne med Argentino in Veliko Britanijo. Foto: EPA

"Vložili bomo pritožbo v Varnostnem svetu in Generalni skupščini ZN, saj ta militarizacija predstavlja veliko nevarnost za mednarodno varnost," je v govoru v predsedniški palači v Buenos Airesu dejala argentinska predsednica.

Kirchnerjeva je zunanjemu ministru Hectorju Timermanu tudi že dala navodila, da naj pri ZN vloži omenjeno pritožbo.

Kirchnerjeva je bila kritična do odločitve Velike Britanije, da bo na Falklandske otoke na jugu Atlantskega oceana napotila britansko vojaško ladjo HMS Dauntless, prav tako pa je kritizirala napotitev britanskega princa Williama kot pilota helikopterja za reševanje na otoke. "Želeli bi ga videti v civilnem oblačilu, in ne v vojaški uniformi," je dejala.

"So Britanci po svoji izbiri"
Velika Britanija
, ki je sicer stalna članica VS ZN s pravico veta, se je že odzvala na besede Kirchnerjeve, rekoč, da se z Argentino glede Falklandskih otokov ne bo pogajala.

"Velika Britanija ne dvomi v svojo suverenost na Falklandskih otokih," so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva in poudarili, da njihovo stališče odraža tudi načelo samoodločbe narodov, kot je opredeljeno v ustanovni listini ZN-ja.

"Prebivalci Falklandskih otokov so Britanci po svoji izbiri. Pri določanju svoje prihodnosti imajo proste roke in z Argentino se o suverenosti (otokov) ne bomo pogajali, razen v primeru, da bodo tako željo izrazili otočani," so še sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

Zaostrovanje ob 30. obletnici vojne
Prejšnji teden so britanski mediji tudi pisali, da je Velika Britanija proti Falklandskim otokom napotila eno izmed svojih jedrskih podmornic, česar pa na britanskem obrambnem ministrstvu niso potrdili in ne zanikali, saj načeloma ne komentirajo premika jedrskih podmornic.

Odnosi med Argentino in Veliko Britanijo so se pred časom znova zaostrili zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo Falklandskih otokov. Argentina si namreč še naprej lasti otoke, ki so sicer od leta 1833 britanski.

Do novih napetosti prihaja v času, ko se bliža 30. obletnica britansko-argentinskega spopada glede suverenosti nad otoki, ki je potekal od 2. aprila do 14. junija 1982.