Britanski Falklandski otoki oziroma Malvini, kot jih imenujejo Argentici, so že dolgo vir napetosti med državama. Foto: EPA
Britanski Falklandski otoki oziroma Malvini, kot jih imenujejo Argentici, so že dolgo vir napetosti med državama. Foto: EPA

O napotitvi jedrske podmornice pred Falklandske otoke na jugu Atlantskega oceana je poročal britanski časopis Daily Mail, a britansko obrambno ministrstvo novice ni potrdilo in je pojasnilo, da ministrstvo načeloma ne komentira premikov podmornic.

V zadnjem času so se obnovile napetosti med Argentino in Veliko Britanijo zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo otokov, ki si jih še naprej lasti Argentina, čeprav so od leta 1833 britanski.

Misijo jedrske podmornice naj bi osebno potrdil britanski premier David Cameron, novica o tem pa je v javnost prišla le dva dni po tem, ko je na Falklandske otoke kot helikopterski pilot na šesttedensko misijo odpotoval princ William.

2. aprila letos bo minilo 30 let od britansko-argentinske vojne za Falklandske otoke, v kateri je bilo ubitih skoraj tisoč ljudi. Ena izmed britanskih podmornic je takrat potopila argentinsko vojaško ladjo General Belgrano, čeprav je ta plula zunaj varovanega območja, ki so ga vzpostavili Britanci.

V tokratni napotitvi kakšnega člana britanske kraljeve družine Argentina vidi novo izzivanje, čeprav London zatrjuje, da gre za običajno urjenje helikopterskih pilotov za reševalne akcije.