Ariela Šarona je leta 2006 zadela možganska kap, od takrat dalje pa je v komi. Foto: EPA
Ariela Šarona je leta 2006 zadela možganska kap, od takrat dalje pa je v komi. Foto: EPA
Zdravstveno stanje Ariela Šarona kritično

"V zadnjih dneh smo priča postopnemu slabšanju delovanja vitalnih organov Ariela Šarona, ki so ključni za njegovo preživetje," je sporočil Zeev Rotstein, direktor bolnišnice Tel Hashomer, kjer leži Šaron, in dodal, da mu odpovedujejo ledvice in več drugih organov. "Nisem prerok, a njegovi zdravniki in sorodniki se bojijo, da se bliža najhujše," je še povedal Rotstein.

"Njegovo stanje je kritično in vsi so prepričani, da je poslabšanje zelo resno," je še povedal direktor bolnišnice, pri tem pa ni mogel oceniti, koliko časa še ima Šaron. "Je med najvzdržljivejšimi in najmočnejšimi ljudmi," je še dodal. "Lahko upamo, vedno lahko upamo," je za časopis Jerusalem Post povedal Šaronov sin Omri.

Zdravniki in Šaronova sinova Gilad in Omri so se posvetovali, kako 85-letnika zdraviti v prihodnje, po poročanju izraelskega radia pa naj bi se nagibali k pasivnemu zdravljenju "brez večjih posegov". Tudi direktor telavivske bolnišnice je dejal, da gre zdaj večinoma za vzdrževalno in podporno zdravljenje.

Šaron v komi že od leta 2006
Šarona je 4. januarja 2006 sredi kampanje pred volitvami, na katerih se je pričakoval njegov vnovičen vzpon na premierski stolček, zadela možganska kap. Od takrat naprej je v komi, od maja 2006 pa leži v telavivski bolnišnici Tel Hašomer.

Šaron je bil predsednik izraelske vlade med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Veljal je za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, leta 2005 pa je z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko bolj presenetljivo, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.

Zdravstveno stanje Ariela Šarona kritično