Šarona imajo številni Izraelci za velikega vojaškega poveljnika, Palestinci pa imajo o njem izredno slabo mnenje. Foto: EPA
Šarona imajo številni Izraelci za velikega vojaškega poveljnika, Palestinci pa imajo o njem izredno slabo mnenje. Foto: EPA

"Opravljeni test je bil rutinski, rezultati pa ne povsem," je razkril nekdanji Šaronov pomočnik Ranan Gisin. Ekipa izraelskih in ameriških znanstvenikov, ki je preizkuse opravila, je ugotovila, da se je odzival na zunanje dražljaje, ki so se še povečali, ko mu zavrteli posnetek glasu njegovega sina. Strokovnjaki so previdni v napovedih, da bi se Šaron lahko znova zavedel, so pa njihove ugotovitve "opogumljajoče".

84-letni Šaron je v komi od januarja leta 2006, ko ga je zadela možganska kap. Od takrat je v vegetativnem stanju priklenjen na bolniško posteljo v bolnišnici v Biršebi, pri dihanju pa mu pomaga aparat za umetno dihanje.

Nepredvidljiv politik
Nekdanji general sicer velja za enega najspornejših izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelskem političnem področju.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom iz Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko bolj presenetljivo, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.