Guverner Kalifornije se je odločil, da bo napovedal boj proti diskriminaciji. Foto: EPA
Guverner Kalifornije se je odločil, da bo napovedal boj proti diskriminaciji. Foto: EPA
Arnie ne dovoljuje porok istospolno usmerjenih, a se vseeno bojuje proti njihovi diskriminaciji. Foto: EPA

Schwarzenegger, ki je držal obljubo in še pred kratkim vložil veto na zakon, ki dovoljuje poroke istospolnih partnerjev, pa je z novim zakonom napovedal boj diskriminaciji istospolno usmerjenih.

Igralec, ki je pozneje zaplaval v politične vode, se je za ta korak odločil, da se otroci, ki imajo istospolno usmerjene starše, ne bi počutili zapostavljeni ali prikrajšani zaradi uporabe omenjenih besed. Zakon naj bi se s prepovedjo uporabe omenjenih besed izognil negativnemu prizvoku homoseksualnosti, mnogi pa so ga že označili kot zakon, ki spodbuja homoseksualnost.

Zakon sprožil burne odzive
Z novim zakonom se v državnih šolah prepoveduje vse, kar bi kazalo na negativen odnos do drugačnih načinov življenja, še posebej na spolno usmerjenost. "Ta zakon je napisan kot promocija homoseksualnosti. Težko rečem, da je protidiskriminacijski, saj v podrejen položaj postavlja heteroseksualce. To je velik udarec za naše šolstvo," je zakon negativno ocenil predsednik kalifornijskega sveta staršev Ron Prentice.

Karen England, direktorica inštituta Capitol Resource, je povedala, da je šokirana nad guvernerjevim napadom na tradicionalne družinske vrednote v Kaliforniji. "S tem zakonom je skušal Schwarzenegger staršem sporočiti, da njihove vrednote niso pomembne," je bila ogorčena Englandova. Predsednik Kampanje za otroke in družine Randy Thomasson pa je prepričan, da to pomeni, da bodo otroci že s petimi leti v šolah zapostavljeni. "Sram naj bo Schwarzeneggerja in druge demokratske politike (Schwarzenegger je republikanec), ki so poskrbeli, da bodo kalifornijske šole postale središča za bi- in transseksualno indoktrinacijo," je povedal Thomasson.

Zakon predlagala lezbijka
Pobudnica zakona je predstavnica demokratov Sheila Kuehl, ki je prva v kongresu javno priznala, da je lezbijka.