Julian Assange je podal izjavo na balkonu ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Foto: EPA
Julian Assange je podal izjavo na balkonu ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Foto: EPA
Assangev poziv Obami

Čeprav so vsi pričakovali, da bo Julian Assange v prvem javnem govoru, odkar mu je Ekvador podelil politično zatočišče, razkril svoj naslednji korak, ni bilo tako.

V desetminutni izjavi se je predvsem zahvalil okoli 50 podpornikom, ki so se zbrali pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu, pa tudi ekvadorskemu predsedniku Rafaelu Correi, ekvadorskemu zunanjemu ministru Ricardu Patinu, vsem prebivalcem Ekvadorja in južnoameriškim državam, ki so ga podprle v njegovem prizadevanju po "izražanju svobode govora".

Ameriško vlado pozval, da zaustavi izvajanje lova na čarovnice
Ob tem sploh ni omenjal Švedske, kjer ga bremeni obtožnica spolnega nadlegovanja in posilstva, zaradi česar Švedska od Velike Britanije zahteva njegovo izročitev. Več pozornosti je namenil ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja. Ameriškega predsednika Baracka Obamo je pozval, da naredi "pravo stvar", njegovo vlado pa, da konča "lov na čarovnice, ki jo vodi proti WikiLeaksu".

"Grožnje WikiLeaksu predstavljajo grožnje svobodi govora in dobrobiti naše družbe," je dejal Assange, ki je pozval ameriško vlado, da "znova utrdi vero v svoje revolucionarne vrednote", na katerih je osnovala svojo državo. V nasprotnem primeru bo "svoje principe pustila na cedilu in nas zvlekla v nevaren svet zatiranja, v katerem bodo novinarji obmolknili v strahu pred kazenskim pregonom, državljani pa bodo morali šepetati v temi."

Assange pozval k izpustitvi svojega 'globokega grla'
Poleg tega je ZDA pozval k izpustitvi ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, ki prestaja zaporno kazen že dve leti, saj naj bi WikiLeaksu posredoval zaupne ameriške dokumente.

Assangev poziv Obami