Spor med državama se vleče že četrt stoletja. Foto: Reuters
Spor med državama se vleče že četrt stoletja. Foto: Reuters
Makedonija je lahko postala članica Združenih narodov le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Foto: Reuters

Kot je za grško televizijo ERT pojasnil grški zunanji minister, pride v poštev "ime v jeziku ali jezikih sosednje države, ki ga ni mogoče prevesti v noben drug jezik".

Vodja grške diplomacije Nikos Kocjas je napovedal, da naj bi Atene svoj predlog rešitve v štirih točkah Skopju posredovale do sredine februarja. Obenem je spomnil, da bo moral vsak kompromis potrditi grški parlament, poleg tega pa bo treba ustrezno spremeniti makedonsko ustavo.

Kot primere imen, ki bi bili lahko za zgled, je navedel Afganistan, Uzbekistan, Pakistan in Kazahstan, saj se ne prevajajo.

Ime kot del kulturne dediščine
Za Grčijo je ime Makedonija del njene kulturne dediščine. Makedonija je tudi ime pokrajine na severu Grčije, ki naj bi bila središče antičnega imperija Aleksandra Velikega. Grška vlada ocenjuje, da se za uporabo tega imena s strani severne sosede dejansko skrivajo teritorialne težnje po delu grškega ozemlja.

Antično Makedonijo tvorijo grška pokrajina Makedonija, nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, jugozahod današnje Bolgarije ter manjši deli Albanije in Srbije.

Blokada Aten
Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene preprečujejo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in zvezi Nato, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Prizadevanja ZN-a, ki posreduje v sporu med Atenami in Skopjem, doslej niso prinesla uspeha. Kljub temu so pogajanja, ki jih vodi Matthew Nimetz, dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prednostna naloga njegove vlade in da so v ta namen pripravljeni tudi na večje kompromise kot doslej.

Nimetz se je danes že sestal s Kocjasom, pričakujejo pa ga tudi v Skopju. Pred časom je Nimetz obema stranema predlagal pet alternativnih imen - Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Grki niso navdušeni nad nobenim od predlogov, saj vsi še vedno vsebujejo ime Makedonija.

Grki nenavdušeni nad rešitvijo za Makedonijo
Grki nenavdušeni nad rešitvijo za Makedonijo