Bin Laden naj bi se znova oglasil. Foto: EPA
Bin Laden naj bi se znova oglasil. Foto: EPA
Umar Farouk
Nigerijca Umarja Faruka Abdulmutalaba naj bi urila Al Kaida v Jemnu. Foto: EPA
Posnetek Osame bin Ladna

"Ne moremo potrditi tega (da je odgovornost za napad prevzela Al Kaida) niti tega, ali je posnetek res avtentičen, čeprav domnevamo, da je na posnetku res on. Njegovo sporočilo vsebuje enaka opravičila za masovni pokol nedolžnih ljudi, ki smo jih slišali že prej," je za CNN dejal predstavnik Bele hiše David Axelrod.

Osama napoveduje še več napadov na ZDA
Televizijska hiša Al Džazira je objavila domnevni posnetek vodje Al Kaide Osame bin Ladna, na katerem prevzema odgovornost za napad 25. decembra lani in napoveduje še več napadov na ZDA.

"Poročilo, ki vam ga je poslal heroj, Nigerijec Umar Faruk Abdulmutalab, je potrditev naših prejšnjih sporočil, ki smo vam jih poslali prek herojev 11. septembra," sporoča najbolj iskani človek na svetu na posnetku, objavljenem na televizijski postaji Al Džazira. Abdulmutalab je skušal na božični dan na letalu iz Amsterdama v Detroit razstreliti eksplozivo, a se to ni sprožilo.

"Napadali vas bomo, dokler podpirate Izrael"
"Če bi vam naše sporočilo lahko poslali z besedami, nam ga ne bi bilo treba pošiljati z letali," je še dejal bin Laden v sporočilu z naslovom "Od Osame za Obamo". "Naši napadi proti vam se bodo nadaljevali, vse dokler bodo ZDA podpirale Izrael. Ni pravično, da Američani živijo v miru, medtem ko naši bratje v Gazi živijo v najslabših pogojih. ZDA ne bodo niti sanjale o lastni varnosti, dokler varnosti ne bo za Palestince," je vzroke za jezo nad ZDA razloži bin Laden. Potrditve, ali je glas na posnetku res bin Ladnov, še ni.

Vojna Jemna Al Kaidi
Odgovornost za neuspeli napad na letalu 25. decembra je prevzelo jemensko krilo Al Kaide. Zaradi neuspelega napada in posledičnih groženj v Jemnu je vlada v Sani razglasila vojno Al Kaidi na svojem ozemlju. Washington v Jemen potihoma pošilja vojaško opremo, obveščevalne podatke in uri jemenske sile.

Posnetek Osame bin Ladna