Osama bin Laden naj bi se skrival na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA
Osama bin Laden naj bi se skrival na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

"Januarja ali februarja 2009 sem srečal svojega prijatelja, ki mi je dejal, da je bil ravno na sestanku s šejkom Osamo in da mi lahko uredi sestanek z njim," je dejal neimenovan taliban za BBC. Zaprti je izdal le to, da je njegov znanec član skupine Mehsud, ki članom Al Kaide organizira srečanje s šejkom Osamo bin Ladnom. "Članom Al Kaide iz drugih držav pomaga, da stopijo v stik s šejkom, ki jim nato svetuje o njihovih načrtih, ki jih imajo za Evropo ali druge države / ... / šejk nikoli ne ostane na enem in istem mestu. Ker je bil znanec iz province Gazni, menim, da je bil šejk takrat tam."

Ime zapornika, zaradi njegove varnosti BBC ni objavil, saj ima domnevno prijatelje na visokih talibanskih položajih tako v Pakistanu kot v Afganistanu. Nekdanji analitik Cie Bruce Riedel pravi, da so izjave zapornika lahko resnične. "Celoten zahodni svet, vključno s Cio in Mi6, zadnjih šest let išče Osamo bin Ladna in se za zdaj še ni dokopal do nobene informacije. Če so torej informacije zapornika resnične - to je velik če - potem je to izreden in pomemben podatek. Vemo, da je Osama živ. Vemo, da živi nekje na meji med Afganistanom in Pakistanom. Kar je izredno pri tem dogodku, je to, da imamo prvič nekoga, ki je priznal, da se je z bin Ladnom srečal in nato imel priložnost, da se je z njim srečal znova," je dejal Riedl.

Provinca Gazni, ki je na vzhodnem delu Afganistana, je sicer znana po močni prisotnosti talibanov. To je tudi razlog, da se koalicija in afganistanske sile temu območju sploh ne približujejo.