Številni opozarjajo, da bodo otroci brez družin v malezijskih centrih v veliki nevarnosti. Foto: EPA
Številni opozarjajo, da bodo otroci brez družin v malezijskih centrih v veliki nevarnosti. Foto: EPA

Avstralska laburistična vlada se je obvezala, da bo po spornem dogovoru, v skladu s katerim bi nekatere malezijske begunce naselili v Avstraliji, v Malezijo poslala tudi otroke, ki so v "deželo tam spodaj" prišli brez spremstva odraslih. Sporazum, o katerem se Canberra pogaja z državami jugovzhodne Azije, je namenjen odvračanju iskalcev azila od pogosto nevarnega potovanja proti Avstraliji. Dogovor je naletel na ostre kritike ne le Unicefa, temveč tudi številnih organizacij za človekove pravice.

"Neusmiljeno in brez sočutja"
Napoved ministra za imigracije Chrisa Bowna, da bodo v menjavo vključili tudi otroke, je bila sprejeta z nevero. "To je res neusmiljeno in brez kakršne koli oblike sočutja," je povedal Norman Gillespie, izvršni direktor avstralskega Unicefa.

Bowen je dejal, da želi Avstraliji poslati jasno sporočilo tihotapcem ljudi, ki so pripravljeni trgovati z otroki. "Nočemo mladoletnikov brez spremstva," je izjavil. "Ne želim, da otroci pridejo v Avstralijo, misleč ali vedoč, da zanje obstaja neke vrste izvzetje."

Minister: Da nam ne bi bilo treba pokopati še več otrok
Spomnil je na brodolom blizu Božičnih otokov, na avstralskem ozemlju v Indijskem oceanu, ko je umrlo najmanj 30 prosilcev azila. "Nočem tega še enkrat doživeti in nočem, da naš narod še enkrat doživi to, kar smo doživeli decembra lani, ko smo morali pokopati otroke zaradi nesreče čolna. Neizogibno je, da se bo to ponovilo, če ne bomo razbili mreže tihotapcev ljudi."

Avstralija, nekoč znana kot država, ki je pozdravljala priseljence, je v zadnjih desetletjih pridobila sloves trdosrčne države, ki priseljence zavrača Ob naraščajočem številu čolnov z begunci, ki so namenjeni v Avstralijo, in ob prepolnih centrih prosilcev za azil je vlada Julie Gillard odločen, da se izkaže kot trdna pri politično zelo spornem vprašanju.

Malezija na slabem glasu
Čeprav so laburisti, ko so bili v opoziciji pod vlado nekdanjega premierja Johna Howarda, nasprotovali t. i. pacifiški rešitvi, po kateri so iskalce azila poslali na oddaljene tihomorske otoke, zdaj mislijo poslati ranljive in prestrašene ljudi v državo, ki ni podpisala konvencije Združenih narodov o beguncih, vladi očitajo človekoljubne organizacije.

Malezija je znana po slabem ravnanju z begunci, Amnesty International pa je opozoril, da bi bili otroci brez družin tarča tolp in brezvestnih uradnikov, ženske in dekleta pa žrtve spolnega nadlegovanja. Na zadnji ladji z begunci, ki je prispela v Avstralijo, so bila mladoletna vietnamska dekleta brez družin. "Ne potrebujete domišljije, da bi pomislili, kaj vse se jim lahko zgodi v prenatrpanih malezijskih centrih za pridržanje," opozarja Pamela Curr, zagovornica beguncev.