Avstralski gasilci svarijo, da bi lahko v prihodnjih mesecih izbruhnilo več velikih požarov. Foto: Reuters
Avstralski gasilci svarijo, da bi lahko v prihodnjih mesecih izbruhnilo več velikih požarov. Foto: Reuters

V najbolj naseljeni zvezni državi Novi Južni Wales so našteli več kot 50 požarov, zato so uvedli popolno prepoved kurjenja, ki velja tudi za največje mesto Sydney.

Z ognjem se po vsej državi bori več kot 700 gasilcev, nekateri izvajajo tudi preventivne ukrepe, saj je požarna ogroženost velika.

Opozorila za vročino in požare so izdali tudi v delih zveznih držav Zahodna Avstralija in Severni teritorij. Razmere so že tako zaostrene zaradi pojava el niño, ki je običajno povezan z ekstremnimi dogodki, kot so gozdni požari, cikloni in suše.

V mestu Fitzroy Crossing v oddaljenem predelu Zahodne Avstralije so vremenoslovci napovedali, da bi se lahko temperatura dvignila na kar 46 stopinj Celzija, kar je za več kot pet stopinj nad decembrsko najvišjo temperaturo. Ob 11.00 dopoldne je termometer že kazal 38,8 stopinje Celzija.

Oblasti so opozorile, da bo letošnje avstralsko poletje za razmah gozdnih požarov znova zelo tvegano. Prejšnji dve poletji sta bili mirni, a Avstralci se še spominjajo "črnega poletja" v letih 2019 in 2020, ko so požari uničili območje v velikosti Turčije in zahtevali 33 življenj.