Po odstopu poslanca Alexandra (levo) premier Turnbull (desno) nima več večine v parlamentu, a verjame v podporo neodvisnih poslancev. Foto: Reuters
Po odstopu poslanca Alexandra (levo) premier Turnbull (desno) nima več večine v parlamentu, a verjame v podporo neodvisnih poslancev. Foto: Reuters

Po avstralski ustavi poslanci namreč ne smejo imeti dvojnega državljanstva. Avstralsko vrhovno sodišče je oktobra ugotovilo kršitve zakonodaje glede državljanstva pri kar šestih poslancih, med njimi tudi pri namestniku premierja Barnabyju Joycu, kar je Avstralijo privedlo v politično krizo.

Turnbull ne namerava razpisati volitev, čeprav imata koalicija in opozicija po odstopih zdaj vsaka po 74 poslancev. Prepričan je, da uživa podporo dveh neodvisnih poslancev, je sporočil iz Vietnama, kjer sodeluje na zasedanju APEC-a, in dodal, da se kljub razburkanemu političnemu položaju ne namerava predčasno vrniti v Avstralijo.

Alexander, nekdanji teniški igralec, trdi, da ni vedel za svoje dvojno državljanstvo. Sumi, da je državljanstvo podedoval po enem od staršev, rojenem v Veliki Britaniji. "Moja dolžnost je, da odstopim, kar bom tudi storil," je dejal poslanec in dodal, da mora skrbno preiskati situacijo glede svojega državljanstva.

Barnaby, vodja koalicijske Nacionalne stranke, je že najavil, da se bo odrekel neavstralskemu državljanstvu in se na nadomestnih volitvah, ki jih v Avstraliji organizirajo za izpraznjeno mesto med mandatom, vrnil v parlament in na mesto namestnika premierja. Podobno je napovedal tudi Alexander, poroča BBC.

Turnbull predlaga razkritje državljanstva po izvolitvi
V ponedeljek je premier Turnbull razkril načrt novih pravil, po katerih bodo morali poslanci uradno razkriti svoje državljanstvo ter priložiti podatke o kraju in času svojega rojstva ter rojstva svojih staršev. Zdajšnji politiki bodo imeli za uradno oznanilo 21 dni časa, v prihodnje pa bodo morali to storiti ob izvolitvi. Turnbullov predlog mora pred sprejetjem sicer še na glasovanje tako v zgornji kot v spodnji dom avstralskega parlamenta, še poroča BBC.