Hrvaška je veliko večino prebežnikov prepeljala na madžarsko mejo. Foto: Reuters
Hrvaška je veliko večino prebežnikov prepeljala na madžarsko mejo. Foto: Reuters
Madžarska
Veseli prebežniki, ko so z vlakom prišli v Magyarboly na Madžarskem. Foto: Reuters
Turčija
Turška policijska zapora pri mestu Edirne. Foto: Reuters
Avstrija
Prebežniki, ki so prišli v Nickelsdorf, so najprej napolnili svoje prenosne telefone. Foto: EPA
Makedonija
V Gevgelijo v Makedoniji medtem prihaja na tisoče novih prebežnikov, ki iščejo boljše življenje v zahodni in severni Evropi. Foto: EPA
Prebežnike s Hrvaške vozijo na Madžarsko
Hrvaška pospešeno prazni svoje zbirne centre

Avstrijska ministrica za notranje zadeve Johanna Mikl-Leitner je izrazila ogorčenje, da se val prebežnikov prek Slovenije in Hrvaške vije proti Avstriji in Nemčiji, in napovedala ostre ukrepe. Dejala je, da ljudje le potujejo skozi Hrvaško in Slovenijo, le redki pa tam zaprosijo za azil, česar sama ne razume, saj sta to varni državi.

Ob tem je po poročanju avstrijske televizije ORF dodala, da bo Avstrija striktno spoštovala dublinska pravila ter da bo vse begunce, ki potujejo skozi omenjeni dve državi, a za azil zaprosijo šele v Avstriji, v skladu z dublinsko uredbo vračala nazaj v Slovenijo in na Hrvaško. "Kar se dogaja tukaj, nima nič za opraviti z zaščito, tu ne gre za iskanje varnosti. Gre za azilno optimiranje," je še povedala ministrica.

Avstrijska vlada je samo danes pričakovala približno 10.000 prebežnikov, ki so potovali prek Hrvaške in Slovenije. Prvih tisoč prebežnikov je v Avstrijo prišlo čez mejni prehod Nickelsdorf v Heiligenkreuz na Gradiščanskem, nato pa so jih z avtobusi odpeljali proti Gradcu in Dunaju. Na drugih mejnih prehodih je bilo mirno. Avstrija je predtem sporočila, da sprejem prebežnikov iz Madžarske ni usklajen.

Na Hrvaškem v zbirnih centrih le še okoli 1.000 prebežnikov
Medtem je večina izmed 20.000 prebežnikov, ki so prišli na Hrvaško, državo že zapustila, saj jih vozijo na madžarsko mejo. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je potrdil, da je večina prebežnikov že zapustila Hrvaško in da je v namestitvenih centrih v različnih delih države še okoli 1.000 ljudi.

Od srede do sobote je na Hrvaško prišlo približno 21.000 prebežnikov, danes pa jih je državo zapustilo približno 3.000. Največ jih na Hrvaško še vedno prihaja pri Tovarniku na meji s Srbijo, tam jih je bilo popoldne približno 2.500, novi pa mimo mejnih prehodov še prihajajo. Hrvaška bo organizirala tudi njihov prevoz do madžarske meje, je sporočilo hrvaško ministrstvo za notranje zadeve.

Madžarska je sporočila, da je samo v petek s hrvaške strani na njihove meje prišlo 8.000 prebežnikov in da ne pričakujejo, da se bo ta val kmalu ustavil. Z Madžarske prebežnike nato prevažajo proti Avstriji. "Hrvaška ni zaščitila zunanjih meja EU-ja in je pustila na cedilu Madžarsko in Unijo," je dejal predstavnik vlade Viktorja Orbana, Zoltan Kovacs.

"Kakšna evropska solidarnost je to?"
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je Hrvaško obtožil, da je kršila madžarsko suverenost, ko je prebežnike poslala čez mejo na vlakih, spremljali pa so jih policisti. "Namesto da bi se dogovorili o prebežnikih, so jih poslali na Madžarsko. Kakšna evropska solidarnost je to?" se je na tiskovni konferenci vprašal Szijjarto in dodal, da je Madžarska znova v slabšem položaju. "Branili bomo Evropsko unijo, schengensko območje in Madžarsko v skladu z evropskimi pravili," je še dejal. Ob tem je opozoril, da bo Madžarska okrepila postavljanje ograje na meji s Hrvaško, kjer bo to potrebno.

Madžarska je medtem sporočila, da so končali 41 kilometrov dolgo ograjo na meji s Hrvaško. Madžarsko obrambno ministrstvo je začelo mobilizacijo vojaških rezervistov.

Hrvaški premier Zoran Milanović je izjavil, da z Madžarsko niso dosegli nikakršnega dogovora o sprejemu prebežnikov, ampak da je Zagreb Budimpešto v to "prisilil", ko so na hrvaško-madžarsko mejo začeli voziti na tisoče prebežnikov.

Grabar-Kitarovićeva bi vključila vojsko
Hrvaška je zaradi preobremenjenosti v petek nehala registrirati prebežnike, zato jih zdaj vozijo proti Madžarski, proti Sloveniji pa se begunci večinoma odpravljajo v lastni režiji. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po obisku Osijeka v petek zvečer izjavila, da je begunska kriza v Osiješko-baranjski županiji trenutno pod nadzorom, a da so razmere pokazale, da bo nujna tudi vključitev vojske, a ne le na mejnem območju, ampak po vsej državi. "Želimo, da zavlada red. Ni dovolj le nadzirati meje, treba je nadzirati tudi ljudi, saj se prebežniki nenadzorovano sprehajajo po naseljih. Seveda jim želimo pomagati, a predtem moramo zaščititi državljane in jim zagotoviti pogoje za običajno življenje." Dodala je, da v prihodnjih dveh dneh pričakujejo prihod še 40.000 ljudi.

V Turčiji še na tisoče prebežnikov
Begunski val pa ne pojenja. V Turčiji je tako več sto prebežnikov noč prebilo na avtocesti v bližini mesta Edirne, saj jim je turška policija preprečila, da bi prišli do mejnega prehoda z Grčijo. Ob obali grškega otoka Lezbos je zjutraj potonil čoln s prebežniki. Petletna deklica je umrla, 13 ljudi pogrešajo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico V petek v Slovenijo prišlo več kot 1.100 prebežnikov.

Prebežnike s Hrvaške vozijo na Madžarsko
Hrvaška pospešeno prazni svoje zbirne centre