Na srbsko-hrvaški meji v Tovarniku se na vlak vkrcava nova skupina okoli 1.500 prebežnikov, ki jih bodo prepeljali na mejo z Madžarsko. Foto: Reuters
Na srbsko-hrvaški meji v Tovarniku se na vlak vkrcava nova skupina okoli 1.500 prebežnikov, ki jih bodo prepeljali na mejo z Madžarsko. Foto: Reuters
Prebežniki na madžarskem mejnem prehodu Beremend, od koder naj bi jih odpeljali proti Avstriji. Foto: Reuters
Osijek
Prebežniki s taksiji prihajajo na železniško postajo v Osijek in iščejo kakršno koli obliko prevoza do Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Beli Manastir
Prizor iz Belega Manastirja, kamor so sinoči pripeljali 7.000 prebežnikov iz 90 kilometrov oddaljenega Tovarnika. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Srbsko-madžarska meja
Posledica spopada med madžarskimi policisti in prebežniki na srbsko-hrvaški meji, ki zdaj sameva. Foto: Reuters
Hrvaška
V Slavoniji je zelo vroče, saj so se temperature povzpele čez 30 stopinj. Foto: Reuters
Hrvaška več ne zadržuje prebežnikov
Hrvaška beguncem omogočila prosto pot do Madžarske
Hrvaška zapira mejo, Madžarska gradi ograjo

Hrvaška je pod pritiskom 17.089 prebežnikov, ki so v dveh dneh vstopili v državo, popustila. Iz Tovarnika je proti Madžarski krenil nov vlak, države pa se medsebojno obtožujejo za kaotične razmere.

Hrvaške oblasti z brezplačnimi avtobusi prebežnike prevažajo na mejni prehod Beremend z Madžarsko, od koder naj bi jih madžarske oblasti prevažale do meje z Avstrijo. Hrvaško je do zdaj zapustilo 3.500 prebežnikov, od tega jih je okoli 2.500 prevzela Madžarska, okoli 1.000 pa naj bi jih nezakonito prečkalo slovensko mejo.


Novinarka televizije Slovenija Irena Ulčar Cvelbar je poročala, da je hrvaški Radio 101 okoli 18.40 poslušalce pozival, naj prebežnike z osebnimi avtomobili prepeljejo na slovensko mejo. V Sloveniji je takšno ravnanje po zakonu o tujcih kaznivo dejanje, globa znaša od 2.000 do 4.000 evrov. Če voznik ne bi vedel, da ni begunec, kazni ni. Policija državljanom svetuje, naj ne prevažajo prebežnikov, ampak jih o tem obvestijo, da izvedejo ustrezne postopke.


Incident na meji

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je obtožil Hrvaško, da prebežnike na svojem ozemlju spodbuja h kršitvi zakona, s tem ko jih usmerja proti meji z Madžarsko, ki jo nato nezakonito prečkajo. Zanikal je tudi obstoj kakršnega koli dogovora s hrvaškimi oblastmi glede prevoza prebežnikov z madžarske meje proti meji z Avstrijo. Istočasno pa je začela Madžarska prebežnike vkrcavati na avtobuse in jih voziti proti meji z Avstrijo. Dunaj je nemudoma skočil na noge in izjavil, da se "Madžarska glede tega ni posvetovala z njim". Madžarska prebežnike vozi v registracijska centra Szentgotthard in Vamosszabadi, ki sta v bližini meje z Avstrijo.

"Zgodil se je velik incident, nenajavljeni vlak je prišel na madžarsko ozemlje. Na njem je bilo 1.000 prebežnikov in 40 policistov. To je kršenje mednarodnega prava in madžarske meje, sprožili smo postopek," je dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs. Hrvaške policiste so razorožili, strojevodjo pa priprli. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je informacijo, da so bili hrvaški policisti aretirani, demantiralo. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je za portal Jutranji izjavil: "Neki incident se je zgodil, a so jih izpustili. Takšen je postopek."

Hrvaška nehala izvajati registracijo
Čeprav je Hrvaška začasno zaprla sedem mejnih prehodov s Srbijo, so prebežniki čez dan vstopili v državo in svojo pot nadaljevali čez koruzna polja ob meji. Hrvaške oblasti so ob prihodu velika števila ljudi priznale, da stanja ne morejo imeti pod nadzorom. Hrvaški premier Zoran Milanović je napovedal izvedbo 'načrta B', da prebežnikov ne bodo več registrirali, ampak jih bodo organizirano preusmerjali proti Madžarski in Sloveniji.

Proti Madžarski avtobusov
V Tovarniku in Belem Manastiru so jim organizirali 20 brezplačnih avtobusov, s katerimi so jih čez dan prepeljali do mejnega prehoda Beremend na Madžarskem. Kot je poročala MMC-jeva novinarka na terenu Tina Hacler, je popoldne pred mejnim prehodom Beremend "čakalo še deset hrvaških avtobusov s prebežniki, ki jih bodo predali Madžarom ... Tudi iz smeri Osijek proti mejnemu prehodu z Madžarsko vozi nov konvoj dvanajstih avtobusov."

Na srbsko-hrvaški meji Tovarnik je v večernih urah na vkrcanje na vlak čakalo okoli 1.500 prebežnikov, ki bodo odšli proti madžarski meji. Policija, po neuradnih podatkih naj bi za varnost skrbelo do 400 policistov, daje prednost materam in otrokom.

Madžarska gradi ograjo s Hrvaško
Na madžarski strani so se policisti in vojaki ob prihodu prve skupine prebežnikov začasno postavili v živi zid, saj Madžarska na tem delu še ni dokončala gradnje nove 41 kilometrov dolge obmejne ograje. Na meji sta tudi dve oboroženi vojaški terenski vozili. "V primerjavi s stanjem na srbsko-hrvaškem mejnem prehodu Tovarnik je v Beremendu vse pod nadzorom. Ni nobenega kaosa ali nereda. Nihče se ne preriva," je poročala MMC-jeva novinarka.

Prebežniki iščejo pot do Slovenije
Prebežniki iz vseh sprejemnih centrov po Hrvaškem se tako odpravljajo proti madžarski in slovenski meji. Sprejemni center v Belem Manastirju je že prazen. Okoli 800 prebežnikov, ki so bili nastanjeni v Osijeku, se je z vlakom odpravilo do Botova, ki je od madžarske meje oddaljen pet kilometrov. Po poročanju hrvaškega portala index.hr so madžarsko mejo prečkali nezakonito.

Tudi tisti iz Zagreba so se z avtobusi napotili proti Madžarski in Sloveniji. Več sto prebežnikov v Zagrebu "išče kakršno koli obliko prevoza do Slovenije - od taksijev do avtobusov in vlakov. Tako kot v Budimpešti se jih vedno več zbira na glavni železniški postaji v Zagrebu, kjer jih oskrbuje Rdeči križ. Vse železniške povezave do Slovenije so odpovedane," poroča hrvaški portal hrt.hr.

Tudi večina prebežnikov iz Osijeka skuša priti do Slovenije, je poročala Tina Hacler. Slišati je "Slovenija! Slovenija!", a nekateri taksisti jih vse do meje ne želijo peljati, ampak le do Zagreba. Pogajajo se o ceni prevoza, številni taksisti se skušajo s prebežniki okoristiti, saj jim zaračunajo preveč, na primer 400 evrov za 310 kilometrov do Obrežja, spet drugi domačini, kot je Zdravko iz Belega Manastirja, pa pravijo: "Kaj bom revežem računal, še 100 kun sem jim dal!" V Osijeku so zasebne agencije nekaterim prebežnikom prodale tudi vozovnice za Nemčijo, čeprav vedo, da tja ne morejo. Gneča je tudi na železniški in avtobusni postaji v Osijeku, zato so prevozniki okrepili linije.

Milanović po telefonu z Merklovo
Premier Zoran Milanović je imel tiskovno konferenco, na kateri je dejal, da Hrvaška ne more več nadzorovati vala beguncev. "Sosednje države so se poenotile in s prstom kažejo na Hrvaško. Kaj naj storimo? Zapremo mejo in ravnamo kot Madžarska? Naj se ogradimo z bodečo žico? To ni rešitev. Na Hrvaškem bo ostalo 100.000 nesrečnih ljudi. Madžarska in Slovenija pa bosta zaprli schengenske meje in po svojih merilih izbirali, koga bosta spustili naprej. Imamo srce, imamo pa tudi pamet." Hrvaška vlada pa je na Twitterju zapisala izjavo Milanovića, ki sporoča prebežnikom: "Lahko greste čez Hrvaško. Pojdite naprej. Pa ne zato, ker vas ne maramo, temveč zato, ker je vaš cilj severna Evropa."

Milanović je popoldne skoraj 45 minut govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta se strinjala, da je treba s prebežniki ravnati humano in da je treba težavo rešiti "na zunanjih mejah Evropske unije". Še predtem je zagotovil, da bodo prebežniki na Hrvaškem dobili "hrano, vodo in zdravniško pomoč, nato pa lahko gredo naprej". "Evropska unija mora vedeti, da Hrvaška ne bo postala "vroča točka" za prebežnike."

Srbija kritizira Hrvaško
Potem ko je Slovenija ustavila železniški promet s Hrvaško, je tudi Srbija ustavila mednarodne vlake proti Hrvaški in Sloveniji, tako da so vlak, ki je bil na poti iz Beograda v Ljubljano, ustavili na mejnem prehodu Šid.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je Hrvaško opozoril, naj ne zapira mej in mednarodnih poti, saj bo Srbija v tem primeru poiskala zaščito na mednarodnih sodiščih. "Žal mi je, da sta hrvaška humanost in solidarnost trajali le dva dni. Mi smo imeli opravka s 140.000 ljudmi, ki smo jih nahranili, pozdravili in zaščitili." Premier Aleksandar Vučić pa je izjavil, da ne razume, zakaj ima Hrvaška težave s tem, da zagotovi neovirano pomoč prebežnikom. "Mi sodelujemo z vsemi. V naši državi prebežniki naredijo okoli 600 kilometrov in ostanejo mnogo dlje kot na Hrvaškem, ki se s to težavo spopada dva dni. Prebežniki so naša težava že štiri mesece."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLOizrazite v komentarjih pod novico Cerar: Izjave o dogovarjanju so ne le nekorektne, ampak tudi nevarne

Hrvaška več ne zadržuje prebežnikov
Hrvaška beguncem omogočila prosto pot do Madžarske
Hrvaška zapira mejo, Madžarska gradi ograjo